Τι είναι ο Σεισμός

2022-10-13

Τι είναι ο σεισμός;

Σεισμός είναι αυτό που συμβαίνει όταν δύο τετράγωνα της γης γλιστρούν ξαφνικά το ένα δίπλα στο άλλο . Η επιφάνεια όπου γλιστρούν ονομάζεται επίπεδο σφάλματος . Η τοποθεσία κάτω από την επιφάνεια της γης όπου ξεκινά ο σεισμός ονομάζεται υποκέντρο και η τοποθεσία ακριβώς πάνω από αυτήν στην επιφάνεια της γης ονομάζεται επίκεντρο .
Μερικές φορές ένας σεισμός έχει προειδοποιήσεις . Πρόκειται για μικρότερους σεισμούς που συμβαίνουν στο ίδιο σημείο με τον μεγαλύτερο σεισμό που ακολουθεί. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν ότι ένας σεισμός είναι προσεισμός μέχρι να συμβεί ο μεγαλύτερος σεισμός. Ο μεγαλύτερος, κύριος σεισμός ονομάζεται κύριος σεισμός . Οι κύριοι σεισμοί έχουν πάντα μετασεισμούς που ακολουθούν. Πρόκειται για μικρότερους σεισμούς που συμβαίνουν στη συνέχεια στο ίδιο σημείο με τον κύριο σεισμό. Ανάλογα με το μέγεθος του κύριου σεισμού, οι μετασεισμοί μπορούν να συνεχιστούν για εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια μετά τον κύριο σεισμό!
Μπορούν ορισμένα ζώα ή άνθρωποι να πουν πότε πρόκειται να χτυπήσει ένας σεισμός;
Αυτά είναι δύο ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη σαφείς απαντήσεις. Εάν ο καιρός επηρεάζει την εμφάνιση του σεισμού ή εάν ορισμένα ζώα ή άνθρωποι μπορούν να πουν πότε έρχεται ένας σεισμός, δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πώς λειτουργεί.
Μπορεί να προβλεφθούν οι σεισμοί;
(Γεωλογικό ινστιτούτο ΗΠΑ)
Όχι. Ούτε το USGS ούτε κανένας άλλος επιστήμονας έχει προβλέψει ποτέ έναν μεγάλο σεισμό. Δεν ξέρουμε πώς, και δεν περιμένουμε να μάθουμε πώς στο άμεσο μέλλον.
Το USGS εστιάζει τις προσπάθειές του στον μακροπρόθεσμο μετριασμό των κινδύνων σεισμών, βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας των κατασκευών, αντί να προσπαθεί να πραγματοποιήσει βραχυπρόθεσμες προβλέψεις».
Μπορούν να γίνουν προβλέψεις σεισμών , παρέχοντας την πιθανότητα ότι ένας σεισμός δεδομένου μεγέθους ή μεγαλύτερου θα συμβεί σε μια περιοχή (π.χ. Βόρεια Καλιφόρνια) σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Ωστόσο, αυτό το χρονικό πλαίσιο είναι συνήθως αρκετές δεκαετίες ή περισσότερο, και μια πρόβλεψη παρέχει μόνο πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα να συμβεί ένα γεγονός σε αυτό το (μεγάλο) χρονικό πλαίσιο, όχι βεβαιότητα για το αν θα συμβεί ή όχι.
Ωστόσο, το USGS και άλλοι επιστήμονες εργάζονται σε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών (EEW) για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα συστήματα EEW δεν μπορούν να προβλέψουν τους σεισμούς, αλλά αντιθέτως εντοπίζουν έναν σεισμό αμέσως μετά την έναρξή του και στέλνουν γρήγορα προειδοποιήσεις σε περιοχές στις οποίες δεν έχει φτάσει ακόμη ο σεισμός. Τέτοια συστήματα μπορούν να παρέχουν οπουδήποτε από μερικά δευτερόλεπτα έως λεπτά προειδοποίησης, δίνοντας χρόνο στους ανθρώπους να προετοιμαστούν και να καλυφθούν.
Τα συστήματα ΕΕΣΣ λειτουργούν ήδη σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και του Μεξικού. Το USGS έχει δοκιμάσει ένα σύστημα επίδειξης EEW στην Καλιφόρνια που ονομάζεται ShakeAlert και έχει δημοσιεύσει ένα σχέδιο επέκτασης του συστήματος ώστε να είναι ευρύτερα χρησιμοποιήσιμο.
▶️Μείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια ενός σεισμού (CDC)
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας εάν αμέσως:
•ΠΕΣΤΕ* κάτω στα χέρια και στα γόνατά πριν χάσετε την ισορροπία σας.
•ΚΑΛΥΨΤΕ* το κεφάλι και το λαιμό σας (και ολόκληρο το σώμα σας αν είναι δυνατόν) κάτω από ένα γερό τραπέζι ή γραφείο.
•ΚΡΑΤΗΣΤΕ* το καταφύγιό σας (ή το κεφάλι και το λαιμό σας) μέχρι να σταματήσει το κούνημα. Να είστε προετοιμασμένοι να μετακινηθείτε με το καταφύγιό σας εάν το κούνημα το μετατοπίσει.
•Αν είσαι μέσα, μείνε μέσα.
•ΜΗΝ στέκεστε σε μια πόρτα. Είσαι πιο ασφαλής κάτω από ένα τραπέζι.
•Εάν βρίσκεστε σε ένα πολυώροφο κτίριο, αφήστε το, καλύψτε και κρατηθείτε*.
•Εάν βρίσκεστε μέσα σε ένα πολυσύχναστο μέρος, αφήστε το, καλύψτε και κρατήστε το*.
•Εάν είστε έξω, μείνετε έξω.
•Εάν βρίσκεστε σε κινούμενο όχημα, σταματήστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με ασφάλεια.
•Εάν βρίσκεστε σε στάδιο ή θέατρο, μείνετε στη θέση σας. Προστατέψτε το κεφάλι και το λαιμό σας με τα χέρια σας ή με οποιοδήποτε τρόπο.
•Εάν βρίσκεστε κοντά στην ακτή, αφήστε το, καλύψτε και κρατήστε* το μέχρι να σταματήσει το κούνημα.
•Εάν δεν μπορείτε να πέσετε στο έδαφος, προσπαθήστε να καθίσετε ή να παραμείνετε καθισμένοι για να μην σας ρίξει κάτω.
Η ασφάλεια έναντι του σεισμού περιλαμβάνει την προετοιμασία και τη γνώση του τι να κάνετε. Η εξάσκηση της ασφάλειας κατά του σεισμού στο σπίτι και η δημιουργία κιτ ασφαλείας κατά των καταστροφών πριν από τον επόμενο σεισμό είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της οικογένειάς σας.
✓ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΩ - ΕΠΙΖΩ - ΑΝΑΡΡΩΝΩ
Επιβάλλεται: Εκπαίδευση ,επιμόρφωση, κατάρτιση και οργάνωση.
Να είσαι έτοιμος!
-
Δεν αφήνουμε στην τύχη τίποτα ,η ζωή μας είναι μία και μοναδική.
🛡️🌐

© 2022 Το προσωπικό blog
του Κωνσταντίνου Ζουμπιάδη.
Διατηρούνται όλα τα  δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!