Ψηφιακή εξαπάτηση μαθητών στο διαδίκτυο
Ψηφιακή εξαπάτηση μαθητών στο διαδίκτυο
Η εξαπάτηση αναφέρεται στη συμπεριφορά της σκόπιμης παραπλάνησης των άλλων.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολλούς τρόπους για να εξαπατήσουν τους άλλους:
μπορεί σκόπιμα να αποκρύψουν πληροφορίες,να παρέχουν λανθασμένες πληροφορίες ή ακόμα και να πούνε την αλήθεια σε άλλους που έχουν προδιάθεση να μην τις πιστέψουν, κάτι που ονομάζεται «διπλή μπλόφα» ( Happé, 1994 ) ή περίπλοκη εξαπάτηση ( Sutter, 2009 ; Volz et al., 2015 ) ή «ψέματα δεύτερης τάξης» ( Ding et al., 2014 · Sai et al., 2018a , b).
Με την τρέχουσα διάχυτη χρήση των διαδικτυακών μέσων για προσωπικούς και ακαδημαϊκούς λόγους, είναι απαραίτητο οι μαθητές να έχουν δεξιότητες να φιλτράρουν και να αποκρυπτογραφούν με σιγουριά αυτό που διαβάζουν .
Οι εκπαιδευτικοί έχουν την ανάγκη μιας νέας προσέγγισης για να διδάξουν στους μαθητές πώς να αναλύουν τα ψηφιακά μέσα και μερικοί οργανισμοί τεχνολογίας και μέσων εμπλέκονται .
Επιβάλλεται να διδάξετε στους μαθητές πώς να ξεχωρίζουν τα γεγονότα από τη μυθοπλασία και την προκατάληψη από την ισορροπία.
Το να δείξετε στους μαθητές πώς να προσδιορίζουν την αξιοπιστία της πηγής και να αναλύουν τον τόνο, την προκατάληψη και τα κίνητρα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τους βοηθήσετε με τον γραμματισμό τους στα μέσα επικοινωνίας.
Ένας άλλος χρήσιμος τρόπος για να διδάξετε στους μαθητές να σκέφτονται κριτικά για τα μέσα ενημέρωσης είναι να τους διδάξετε να εξετάζουν μορφές και μοτίβα πολυμέσων.
Στην εκπαιδευτική έρευνα οι μαθητές θα πρέπει να μάθουν για τους τρεις τύπους ψεύτικων ειδήσεων στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για τη δυσφήμιση αξιόπιστων ειδήσεων.
Επίσης, οι μαθητές θα πρέπει να μάθουν πώς να διακρίνουν ψεύτικες ειδήσεις και πώς να διεξάγουν έρευνα από αξιόπιστες πηγές που είναι καλά μελετημένες, καλά ερευνημένες και γραμμένες από ειδικούς στον τομέα.
Αλλά τα ερωτήματα που διερευνώνται στις μονάδες μέσων μαζικής ενημέρωσης των δημόσιων σχολείων είναι επίσης σημαντικά για άτομα όλων των ηλικιών.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι όλα τα δημογραφικά στοιχεία των ανθρώπων είναι επιρρεπή στην εξαπάτηση .
«Οι ψεύτικες ειδήσεις προκαλούν άγχος και άγχος όταν οι νέοι δεν μπορούν να βρουν μια σταθερή βάση στον κόσμο, επομένως έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη δεξιοτήτων λογοτεχνικής και κριτικής σκέψης, αλλά και με την ευημερία των παιδιών», λέει η Angie Pitt, διευθύντρια του Newswise.
Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία, λέει ο Hewitt, ότι εάν η βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης αγνοήσει το πρόβλημα των ψεύτικων ειδήσεων, << τότε οι νέοι στην πραγματικότητα δεν θα μπορούν να εμπιστευτούν τίποτα και θα υπάρχει ο φόβος ότι ό,τι και αν διαβάζουν δεν είναι αλήθεια.>>
Είναι ζωτικής σημασίας μέρος μιας καλής κοινωνίας το ότι οι άνθρωποι μπορούν να εμπιστεύονται τις ειδήσεις που διαβάζουν και συζητούν με τους φίλους και τις οικογένειές τους(Kamal Ahmed, οικονομικός συντάκτης του BBC).
Ποτέ δεν ήταν πιο επείγον για τους εκπαιδευτικούς να γνωρίζουν τους κινδύνους της έρευνας στην εκπαίδευση χρησιμοποιώντας ψηφιακές αναζητήσεις στον σημερινό κόσμο της παραπληροφόρησης, της τεχνητής νοημοσύνης και της λογοκρισίας.
Η παραπληροφόρηση είναι ολοένα και πιο ύπουλη σήμερα, καθώς η χρήση της γίνεται όλο και μεγαλύτερη δημοφιλής και άκριτα αποδεκτή. Ο Garrett (2019) δηλώνει έναν άλλο νέο τύπο ψεύτικων ειδήσεων που προέρχονται από παραπληροφόρηση: το αποκαλεί οπλισμένη φράση (σελ. 18). Χρησιμοποιείται ως ανήθικη και αβάσιμη απορριπτική άμυνα για τη συκοφαντία και τη συκοφαντία αξιόπιστων ειδήσεων στην προσπάθεια να εμφανιστούν ως ψευδείς.
Ως δάσκαλοι έχουμε την ευθύνη να διδάξουμε στους μαθητές τι συμβαίνει στον ψηφιακό κόσμο σε σχέση με τις ερευνητικές αναζητήσεις για την καταπολέμηση της καταιγίδας αυτής που λέγεται ψηφιακή εξαπάτηση.
Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι κρίσιμο να διδάσκουμε δεξιότητες,η συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντική.
🌐🛡️