Πρόληψη για ψευδείς ειδήσεις

2022-11-01

Ευαισθητοποίηση για Ψευδείς ειδήσεις

Τα fake news είναι μια ψευδής αφήγηση που δημοσιεύεται και προωθείται σαν να ήταν αληθινή. Ιστορικά, οι ψεύτικες ειδήσεις ήταν συνήθως προπαγάνδα που εκτελούνταν από εκείνους που ήταν στην εξουσία για να δημιουργήσουν μια συγκεκριμένη πεποίθηση ή να υποστηρίξουν μια συγκεκριμένη θέση, ακόμα κι αν ήταν εντελώς ψευδείς. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλέον δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου όποιος έχει μια ατζέντα μπορεί να δημοσιεύει ψέματα σαν να ήταν αλήθειες. Οι άνθρωποι μπορούν να πληρώνονται για να δημοσιεύουν ψεύτικες ειδήσεις για λογαριασμό κάποιου άλλου ή αυτοματοποιημένα προγράμματα, που συχνά ονομάζονται bots, μπορούν να δημοσιεύουν ψευδείς ειδήσεις που δημιουργούνται αυτόματα. Τα κίνητρα για το γιατί οι άνθρωποι δημιουργούν και διανέμουν ψεύτικες ειδήσεις είναι τόσο πολλά όσο και μεμονωμένες απόψεις.

Οι ψεύτικες ειδήσεις,άρθρα ειδήσεων που είναι σκόπιμα και επαληθεύσιμα ψευδείς, σχεδιασμένα για να χειραγωγούν τις αντιλήψεις των ανθρώπων για την πραγματικότητα,έχουν χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσουν την πολιτική και να προωθήσουν τη διαφήμιση. Αλλά έχει γίνει επίσης μια μέθοδος για την υποκίνηση και την εντατικοποίηση των κοινωνικών συγκρούσεων. Ιστορίες που είναι αναληθή και που σκόπιμα παραπλανούν τους αναγνώστες έχουν προκαλέσει αυξανόμενη δυσπιστία σε κατοίκους του εξωτερικού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η δυσπιστία οδηγεί σε ασέβεια, διαμαρτυρία για φανταστικά γεγονότα ή βία, στρέφοντας τον γείτονα εναντίον του γείτονα.

Η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις έχουν τη δυνατότητα να πολώσουν την κοινή γνώμη, να προωθήσουν τον βίαιο εξτρεμισμό και τη ρητορική μίσους και, τελικά, να υπονομεύσουν τις δημοκρατίες και να μειώσουν την εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Τα δύο τρίτα των πολιτών της Ε.Ε αναφέρουν ότι έρχονται αντιμέτωποι με ψεύτικες ειδήσεις τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.Πάνω από το 80% των πολιτών της ΕΕ δηλώνουν ότι βλέπουν τις ψεύτικες ειδήσεις τόσο ως ζήτημα για τη χώρα τους όσο και για τη δημοκρατία γενικότερα.Οι μισοί πολίτες της Ε.Ε ηλικίας 15-30 ετών λένε ότι χρειάζονται κριτική σκέψη και δεξιότητες πληροφόρησης για να τους βοηθήσουν να καταπολεμήσουν τις ψεύτικες ειδήσεις και τον εξτρεμισμό στην κοινωνία.Δεδομένου ότι η τεχνολογία της πληροφορίας και της επικοινωνίας είναι τόσο κεντρικό στη ζωή τους στις μέρες μας, οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις .«Τα κράτη θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την προώθηση του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας και στον ψηφιακό γραμματισμό, μεταξύ άλλων καλύπτοντας αυτά τα θέματα ως μέρος του κανονικού σχολικού προγράμματος και εμπλακώντας με την κοινωνία των πολιτών και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα ζητήματα».(c.e.p)«Ο συνδυασμός των εξελισσόμενων γεγονότων, της συνεχούς προσοχής και, κυρίως, των βαθιών υπαρχόντων διχασμών κάνουν αυτή τη στιγμή μια τέλεια καταιγίδα για παραπληροφόρηση»(Γκράχαμ Μπρούκι) 

Το κύριο χαρακτηριστικό που έχει αλλάξει σε σχέση με τα fake news τον 21ο αιώνα είναι η μέθοδος με την οποία διαδίδονται. Πέρα από τον «παραδοσιακό» τύπο, που χρησιμοποιείται ακόμα για τη δημιουργία προπαγάνδας, τα σύγχρονα μέσα, βασισμένα κυρίως στη χρήση του Διαδικτύου για τη λειτουργία τους, έχουν προστεθεί στη λίστα των τρόπων εμφάνισης αναληθών ειδήσεων στον μέσο χρήστη.Η ταχεία εξάπλωση των Fake News και της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο μπορεί να έχει βαθιές συνέπειες. 

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:• Δυσπιστία στα ΜΜΕ • Υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας • Πλατφόρμες για επιβλαβείς θεωρίες συνωμοσίας και ρητορική μίσους • Διάδοση ψευδούς ή απαξιωμένης επιστήμης - π.χ. κίνημα κατά του Vax✓

Πώς να εντοπίσετε ψευδείς ειδήσεις

Πώς λοιπόν προστατεύεστε από ψεύτικες ειδήσεις;Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να εμπιστεύεστε κάτι μόνο όταν μπορείτε να το επαληθεύσετε.•Σκεφτείτε την Πηγή: Σκεφτείτε την πραγματική πηγή της είδησης. Ένα τοπικό ιστολόγιο δεν θα είναι τόσο αξιόπιστο όσο ένα σημαντικό ακαδημαϊκό περιοδικό. 

Τι σημαίνει η πηγή; Ποιοι είναι οι στόχοι τους;

•Υποστηρικτικές πηγές: Δείτε τις πηγές που αναφέρονται στο άρθρο. Είναι οι ίδιοι αξιόπιστοι; Υπάρχουν καν;•Πολλαπλές πηγές: Μην βασίζεστε μόνο σε ένα μόνο άρθρο. Όσο περισσότερο διαβάζετε από διάφορες πηγές, τόσο πιο πιθανό είναι να βγάλετε ακριβή συμπεράσματα. Εξετάστε επίσης διαφορετικές πηγές και προοπτικές, για παράδειγμα, ειδήσεις από διαφορετικές χώρες ή συγγραφείς με διαφορετικό υπόβαθρο.•Ελέγξτε τον συγγραφέα: Ποιος είναι ο συγγραφέας; Ερευνήστε τους για να δείτε αν είναι αξιόπιστος συγγραφέας, τη φήμη τους στην κοινότητα, εάν έχουν μια συγκεκριμένη ατζέντα ή αν το άτομο που δημοσιεύει ένα πραγματικό πρόσωπο. Συντάσσουν στο πεδίο της εμπειρογνωμοσύνης τους;•Ελέγξτε την Ημερομηνία: Βεβαιωθείτε ότι η ημερομηνία είναι πρόσφατη και ότι δεν πρόκειται για μια παλαιότερη ιστορία που απλά έχει αναπαραχθεί.•Σχόλια: Ακόμα κι αν το άρθρο, το βίντεο ή η ανάρτηση είναι νόμιμη, να είστε προσεκτικοί με τα σχόλια που δημοσιεύονται ως απάντηση. Πολύ συχνά οι σύνδεσμοι ή τα σχόλια που δημοσιεύονται ως απάντηση μπορούν να δημιουργηθούν αυτόματα από bots ή από άτομα που προσλαμβάνονται για να δημοσιεύουν κακές, μπερδεμένες ή ψευδείς πληροφορίες.•Ελέγξτε τις προκαταλήψεις σας: Να είστε αντικειμενικοί. Θα μπορούσαν οι δικές σας προκαταλήψεις να επηρεάσουν την απάντησή σας στο άρθρο; Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε συχνά εμείς οι άνθρωποι είναι ότι διαβάζουμε μόνο πηγές που απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη πιστεύουμε. 

Προκαλέστε τον εαυτό σας διαβάζοντας άλλες πηγές που συνήθως δεν θα ελέγχατε.•Ελέγξτε τη χρηματοδότηση: Ακόμη και οι νόμιμες δημοσιεύσεις έχουν χορηγούς και διαφημιστές που μπορούν να επηρεάσουν ένα άρθρο ή πηγή. Ελέγξτε αν το άρθρο χρηματοδοτείται και αν ναι από ποιον.•Αναδημοσίευση προσεκτικά: Οι ψεύτικες ειδήσεις βασίζονται στους πιστούς για την αναδημοσίευση, το retweet ή την προώθηση ψευδών πληροφοριών με άλλο τρόπο. 

Εάν δεν είστε βέβαιοι για την αυθεντικότητα ενός άρθρου, σκεφτείτε το δύο φορές ή σταματήστε να το μοιραστείτε με άλλους.(Τζέισον Τζόρνταν,2020)Λάβετε Προληπτικά Μέτρα.( πηγές:j.j.s,c.u.e,c.i,coe.i,l.a.u.k,hs.gr)

salus-conscientia.gr

01/11/22

© 2022 Το προσωπικό blog
του Κωνσταντίνου Ζουμπιάδη.
Διατηρούνται όλα τα  δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!