Παρενόχληση Επίθεση

2022-12-29

Η διαχείριση συγκρούσεων, γνωστή και ως επίλυση συγκρούσεων,  έχει να κάνει με μαλακές δεξιότητες για δύσκολες καταστάσεις, μέσα από ένα κόσμο στρατηγικών και τακτικών, παραχωρήσεων, εφεδρικών θέσεων, σχεδίων Β, θέσεων και συμφερόντων, εδάφους, εξουσίας και πολλά άλλα...

 Είναι στην ανθρώπινη φύση να διαφωνεί 

 Δεν θα υπήρχε ποικιλία απόψεων και δεν θα υπήρχε τρόπος να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε ελαττωματικά σχέδια και πολιτικές. Δεν πρέπει να είναι η αποφυγή συγκρούσεων, αλλά η επίλυσή τους με αποτελεσματικό τρόπο.

 Η επικοινωνία με σαφήνεια, ενσυναίσθηση και υπομονή οδηγεί σε ευνοϊκά αποτελέσματα και διατηρεί τις επαγγελματικές σχέσεις ισχυρές. Η κακή επικοινωνία ή η διαπροσωπική ένταση μπορούν εύκολα να προκαλέσουν απλές διαφωνίες να ξεσπάσουν σε δυσαρέσκεια ή χειρότερα.

Η καλλιέργεια καλών δεξιοτήτων επικοινωνίας μέσο διαπραγμάτευσης και ενεργής ακρόασης :γρήγορη αντιμετώπιση προβλημάτων,κατανόηση ,μεσολαβώντας,μη λεκτική επικοινωνία,γραπτή επικοινωνία,ανοιχτός διάλογος κ.α

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα συναισθηματικής σύνδεσης με τους άλλους και η ενέργεια σχετίζεται με τη λεκτική ενέργεια ( αυξάνει τη φωνή του, μιλάει γρηγορότερα και πιο ενθουσιωδώς) και τη μη λεκτική ενέργεια ( χρησιμοποιεί άμεση επαφή με τα μάτια, κλίνει προς τα εμπρός, τοποθετεί τα χέρια του ψηλά σε επιθετικές χειρονομίες όπως η κατάδειξη). Αυτά τα χαρακτηριστικά οδηγούν σε τέσσερα στυλ διαπραγμάτευσης :πιεστικός εκφοβισμός, προώθηση με αυτοπεποίθηση, αθόρυβη χειραγώγηση και προσεκτικά

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ενσυναίσθησης: Οικοδόμηση εμπιστοσύνης,Δείχνοντας συμπόνια,Χειρισμός δύσκολων ανθρώπων,Διαχείριση Συναισθημάτων κ.α

Οι συγκρούσεις που αφήνονται να φουντώσουν και να αναπτυχθούν θα μειώσουν τελικά την παραγωγικότητα και θα βλάψουν το ηθικό του προσωπικού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εργοδότες αναζητούν εργαζόμενους με τις δεξιότητες για τη διαχείριση και τη διάχυση των συγκρούσεων.

  Σχετικό με αυτό είναι το φαινομενικά ασήμαντο ζήτημα του αν όσοι εμπλέκονται σε συγκρούσεις θέλουν να το «επιλύσουν» ή να το «διαχειριστούν».

Η σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε: αρνητικά συναισθήματα που εμποδίζουν την επικοινωνία αυξημένα αρνητικά στερεότυπα εκείνων που βρισκόμαστε σε σύγκρουση με μειωμένο συντονισμό μεταξύ των ανθρώπων που πρέπει να εργαστούν και να ζήσουν μαζί μια στροφή προς την αυταρχική ηγεσία όταν η λήψη αποφάσεων που βασίζεται στη συζήτηση καταρρίπτει τη μειωμένη ικανότητα να βλέπουμε άλλες προοπτικές και μια κατάρρευση της ενσυναίσθησης και του οράματος.
(Έουνσον, Μπάντεν. Διαχείριση συγκρούσεων)

Ενώ η σύγκρουση μπορεί να είναι μια πολύ καταστροφική δύναμη, μπορεί επίσης να αποδειχθεί δημιουργική και θετική εάν αντιμετωπιστεί σωστά.

'Ομως τι γίνεται σε μια σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση;

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ανεπιθύμητη συμπεριφορά σεξουαλικής φύσης που κάνει κάποιον να αισθάνεται προσβεβλημένος, ταπεινωμένος ή/και εκφοβισμένος. Μπορεί να περιλαμβάνει:

  • ανεπιθύμητο άγγιγμα ή φιλί
  • κοιτάζοντας ή χλευάζοντας
  • προκλητικά αστεία ή σχόλια
  • επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις για έξοδο σε ημερομηνίες
  • αιτήματα για σεξ
  • προσβολές με βάση το φύλο σας
  • παρεμβατικές ερωτήσεις σχετικά με την ιδιωτική ζωή ή το σώμα κάποιου
  • κοινοποίηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων SMS ή εικόνων σεξουαλικού περιεχομένου
  • ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον ή κουλτούρα στο χώρο εργασίας όπου κάποιος αισθάνεται άβολα ή αποκλεισμένος λόγω φύλου, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης σεξουαλικού υλικού, γενικών σεξουαλικών πειράγματος ή σχολίων που μειώνουν τον ρόλο των γυναικών στον χώρο εργασίας.

Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να συμβεί σε όλους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι:

  • οι περισσότερες σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο χώρο εργασίας διαπράττονται από άνδρες και τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες
  • τέσσερα στα 5 θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας καταγγέλλουν ότι παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά από έναν ή περισσότερους άνδρες δράστες τα τελευταία 5 χρόνια(Australia)
  • τέσσερις στις 5 γυναίκες θα υποστούν σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Κοιτάξτε και τις αιτίες, όχι μόνο τα αποτελέσματα: Η σεξουαλική παρενόχληση εμφανίζεται συχνότερα σε ιεραρχικούς χώρους εργασίας ή σε ανδροκρατούμενους κλάδους

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια απόφαση που επιλέγει να πάρει ο δράστης. 

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία αποτελεί διαδεδομένη, σοβαρή και αποτρέψιμη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.   

Ακριβώς όπως ο φόνος, ο βιασμός και η σεξουαλική επίθεση μπορούν να διωχθούν στο ποινικό δικαστήριο για πρόθεση ή στο αστικό δικαστήριο για σωματική βλάβη. Μερικές φορές μπορεί να είναι και τα δύο. Σεξουαλική επίθεση. Βιασμός. Το σημείο διαφοροποίησης είναι η διείσδυση, το είδος της δύναμης ή/και του όπλου που χρησιμοποιείται και ο βαθμός τραυματισμού. Όλα υποθέτουν ότι η πρόθεση υπήρχε κατά τη διάρκεια της πράξης βίας.

Το αλκοόλ θεωρείται το #1 «ναρκωτικό βιασμού ημερομηνίας». Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το μόνο άτομο που φταίει για σεξουαλική βία είναι ο δράστης. Ανεξάρτητα από το πόσο μεθυσμένος ή ανίκανος μπορεί να είναι ένα άτομο, δεν είναι ποτέ δικό τους λάθος που δέχτηκαν επίθεση.

Συγκατάθεση

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Συγκατάθεση σημαίνει ότι ένα άτομο έχει δώσει εθελοντική άδεια συμμετοχής σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα σημαίνει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν συμφωνήσει ενεργά σε αυτό που κάνουν, χωρίς να εξαναγκάζονται, να εξαναγκάζονται ή να βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ ή/και ναρκωτικών. Χωρίς αυτή την ενεργή, λεκτική συμφωνία, οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα θεωρείται σεξουαλική επίθεση. Μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

  • Ναι σημαίνει ναι. Η συναίνεση δεν είναι η απουσία ενός όχι. Είναι η παρουσία μιας σαφούς, καταφατικής, έκφρασης ενδιαφέροντος, επιθυμίας και επιθυμιών. Η συναίνεση περιλαμβάνει όλα τα μέρη, με κάθε άτομο να θέτει τα όριά του ή να μοιράζεται τις επιθυμίες του. Η συναίνεση είναι σεβαστή, αμοιβαία λήψη αποφάσεων.
  • Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων και θολώνουν τη συναίνεση. Όταν εμπλέκονται ναρκωτικά και αλκοόλ, δεν μπορεί να ληφθεί σαφής συγκατάθεση. Ένα μεθυσμένο άτομο δεν μπορεί να δώσει συγκατάθεση.
  • Η συναίνεση πρέπει να είναι σαφής. Η συναίνεση είναι κάτι περισσότερο από το να μην ακούς τη λέξη "όχι". Ένας σύντροφος που δεν λέει τίποτα δεν είναι το ίδιο με έναν σύντροφο που λέει «ναι». Μην βασίζεστε στη γλώσσα του σώματος, σε προηγούμενες σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις ή σε άλλες μη λεκτικές ενδείξεις. Ποτέ μην υποθέτετε ότι έχετε συγκατάθεση. Να είστε πάντα βέβαιοι ότι έχετε συγκατάθεση ρωτώντας.
  • Η συναίνεση μπορεί να είναι διασκεδαστική. Η συναίνεση δεν χρειάζεται να είναι κάτι που «καταστρέφει τη διάθεση». Στην πραγματικότητα, η σαφής και ενθουσιώδης συναίνεση μπορεί να ενισχύσει τις σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις. Όχι μόνο επιτρέπει σε κάποιον να γνωρίζει ότι ο σύντροφός του είναι άνετος με την αλληλεπίδραση, αλλά επιτρέπει επίσης και στους δύο συντρόφους να εκφράσουν με σαφήνεια αυτό που θέλουν.
  • Η συγκατάθεση είναι συγκεκριμένη. Ακριβώς επειδή κάποιος συναινεί σε ένα σύνολο ενεργειών και δραστηριοτήτων δεν σημαίνει ότι έχει δοθεί συγκατάθεση για άλλες σεξουαλικές πράξεις. Ομοίως, εάν ένας σύντροφος έχει δώσει συγκατάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα στο παρελθόν, αυτό δεν ισχύει για τρέχουσες ή μελλοντικές αλληλεπιδράσεις. Η συγκατάθεση μπορεί αρχικά να δοθεί και αργότερα να ανακληθεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ένας δράστης μπορεί να σας στοχεύσει σκόπιμα επειδή είστε μεθυσμένοι είτε μέσω της δικής σας εθελοντικής κατανάλωσης αλκοόλ ή άλλων ναρκωτικών, είτε επειδή έχουν διευκολύνει τη μέθη σας ως μέρος ενός σχεδίου σεξουαλικής επίθεσης.

Δεν έχει σημασία αν πίνατε αλκοόλ ή/και πήρατε το/τα ναρκωτικό/α μόνοι σας, ή ναρκωθήκατε χωρίς να το γνωρίζετε. Το σεξ με ένα άτομο που είναι σοβαρά εξασθενημένο ή ανίκανο λόγω αλκοόλ ή ναρκωτικών είναι βιασμός.

  • Οι υγιείς σχέσεις έχουν τις ρίζες τους στη συναίνεση και τον σεβασμό

Η συνειδητοποίηση είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα. 

Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της σεξουαλικής βίας με καθημερινούς τρόπους. Το να είσαι μέρος της λύσης δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις.

ΑΝΑΦΕΡΕ ΤΟ ΑΜΕΣΑ στην Αστυνομία (100)

  • Εάν θέλετε να αναφέρετε τον βιασμό, είναι καλύτερο να το κάνετε το συντομότερο δυνατό πριν τα στοιχεία φύγουν από το σώμα σας.
  •  Βρείτε το θάρρος να αναφέρετε ακόμη και αν εμπλέκεται αλκοόλ.

  • Οι πράξεις σας έχουν σημασία ,μην αφήσετε τη σιωπή σας να είναι η πράξη σας.


Η πρόληψη κορωνίδα της καθημερινότητας



πηγές:media.ourwatch.org,aninjusticemag.com,utulsa.edu,.rapecrisishelp.ie

Μπάντεν Έουνσον (2011),Διαχείριση Συγκρούσεων 


© 2022 Το προσωπικό blog
του Κωνσταντίνου Ζουμπιάδη.
Διατηρούνται όλα τα  δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!