Τα πεζοδρόμια για όλους

2022-11-21

Τα πεζοδρόμια είναι δημόσιος χώρος και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς σε οποιαδήποτε πόλη της χώρας .

Οι Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων για παράδειγμα, επιθυμούν ο χώρος τους να είναι προσβάσιμος για τους πελάτες τους και αυτό είναι πολύ λογικό.Η προσβασιμότητα σε αυτή την υποδομή προσφέρετε για όλη τη κοινότητα και για την διευκόλυνση των πολιτών.Κάποιες φορές όμως τα πεζοδρόμια γίνονται εμπόδια στην ευκολία μετακίνησης είτε λόγω προβληματικής σχεδίασης,συντήρησης τους .Η χρησιμότητα του πεζοδρομίου είναι ένας ασφαλής τρόπος μετακίνησης για όλους συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με κινητικά προβλήματα.Στα τέλη της δεκαετίας του 1940(στο εξωτερικό), οι ράμπες πεζοδρομίου εισήχθησαν ως πλεονέκτημα προσβασιμότητας. 

Αυτή η νέα λειτουργία διευκόλυνε τη μετακίνηση ατόμων που χρησιμοποιούσαν αναπηρικά αμαξίδια, ειδικά όταν διασχίζουν δρόμους. Αργότερα, οι τσιμεντένιες πλακόστρωτες πεζοδρομίων που χρησιμοποιήθηκαν για αυτή τη βελτίωση έφεραν ανιχνεύσιμες προειδοποιήσεις για τη βελτίωση της ορατότητας των ραμπών.Πλέον, οι ράμπες δεν περιορίζονται πλέον σε άτομα με αναπηρικά καροτσάκια. Άτομα που μεταφέρουν βαριά αντικείμενα ή σπρώχνουν ένα καρότσι ή ένα καρότσι τα χρησιμοποιούν ως είσοδο στο πεζοδρόμιο. Αποδεικνύει ότι ολόκληρη η κοινότητα μπορεί να επωφεληθεί από τους προσβάσιμους δημόσιους χώρους. 

Εξετάζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία, μπορείτε να σχεδιάσετε καλύτερα πεζοδρόμια για όλους(με πρότυπα για να παρέχουν στα άτομα με αναπηρία την άνεση που ήδη απολάμβαναν οι άλλοι).Όταν ένα άτομο χωρίς αναπηρία θέλει να πάει κάπου, η έρευνά του συχνά περιορίζεται σε οδηγίες. Τα άτομα με αναπηρία, από την άλλη πλευρά, πρέπει να ελέγξουν εάν ο προορισμός τους έχει ανέσεις που τους φιλοξενούν.Μια ράμπα με απότομη κλίση ή μια ράμπα που τυλίγεται γύρω από ένα κτίριο καθιστά δύσκολη την πλοήγηση ενός ατόμου σε αναπηρικό καροτσάκι.Ένας ανελκυστήρας που εγκαθίσταται για πρόσβαση σε αναπηρικό αμαξίδιο μπορεί να μην έχει σχεδιαστεί για άτομα με χαμηλή όραση ή αναπτυξιακές αναπηρίες.

Ο πρωταρχικός σκοπός αυτών των στοιχείων είναι η δημιουργία ενός συνεχούς διαδρόμου που επιτρέπει την πρόσβαση σε άλλα μέσα μεταφοράς. Ενισχύοντάς τα για άτομα με αναπηρία, μειώνετε τους κινδύνους ασφαλείας που αντιμετωπίζουν όταν χρησιμοποιούν πεζοδρόμια.Το πεζοδρόμιο με σήμανση που παρέχει πληροφορίες για τη γύρω περιοχή,βελτιώνει την επικοινωνία των πεζών με τον αστικό χώρο, αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή τους όταν χρησιμοποιούν πεζοδρόμια. Βεβαιωθείτε ότι η σήμανση που τοποθετείτε είναι σε επίπεδο που να είναι προσβάσιμο από άτομα χωρίς αναπηρία και από άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια. Επιπλέον, εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε οδηγίες μπράιγ και φωνητικές οδηγίες για να καλύψετε άλλες ανάγκες.

Ενσωματώνοντας ελκυστικά στοιχεία στο πεζοδρόμιό, παρακινείτε τα άτομα να χρησιμοποιήσουν την υποδομή. Τα έπιπλα εξωτερικού χώρου, για παράδειγμα, παρέχουν στα άτομα με χρόνιες ασθένειες ένα μέρος για να ξεκουραστούν πριν συνεχίσουν το δρόμο τους.Η εγκατάσταση φώτων και καμερών CCTV κατά μήκος του πεζοδρομίου σας βελτιώνει την ασφάλεια στην περιοχή. Δημιουργεί επίσης μια αίσθηση ασφάλειας, ειδικά στα άτομα με αναπηρία. Η κατάστασή τους χρησιμοποιείται συχνά εναντίον τους, καθιστώντας τους ευάλωτους σε διάφορα εγκλήματα .Η εγκατάσταση του κατάλληλου συστήματος αποχέτευσης είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της λειτουργικότητας του πεζοδρομίου σας. Όταν υπάρχουν μεγάλες λακκούβες ή πλημμύρες, οι πεζοί δυσκολεύονται να πλοηγηθούν. Παρουσιάζει επίσης κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια για όσους επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τους πληγέντες διαδρόμους.

Τα πεζοδρόμια είναι απαραίτητα για τη σύνδεση μιας κοινότητας.Από κοινωνικής σκοπιάς, οι αλλαγές που κάνετε δημιουργούν έναν δημόσιο χώρο χωρίς αποκλεισμούς.Είναι σημαντικό οι άνθρωποι ανεξάρτητα από την αναπηρία, την ηλικία, το εισόδημά τους ή άλλους περιορισμούς , να μπορούν να πάνε από το ένα μέρος στο άλλο ανεξάρτητα και χωρίς προκλήσεις.

Παράγοντες στο περιβάλλον ενός ατόμου που με την απουσία ή την παρουσία τους περιορίζουν τη λειτουργικότητα και δημιουργούν αναπηρία. Αυτά περιλαμβάνουν πτυχές,όπως:•Ένα φυσικό περιβάλλον που δεν είναι προσβάσιμο,•έλλειψη σχετικής υποστηρικτικής τεχνολογίας (βοηθητικές, προσαρμοστικές και επανορθωτικές συσκευές),•αρνητική στάση των ατόμων απέναντι στην αναπηρία,•υπηρεσίες, συστήματα και πολιτικές που είτε είναι ανύπαρκτες είτε εμποδίζουν τη συμμετοχή όλων των ατόμων με πάθηση υγείας σε όλους τους τομείς της ζωής,

Συναντάται Αυτοκίνητα σταθμευμένα σε πεζοδρόμια, κοινόχρηστα ποδήλατα που εμποδίζουν την πρόσβαση, κάδοι σκουπιδιών ή πιο υποδομές και μόνιμα όπως κολώνες τηλεφώνου, πυροσβεστικοί κρουνοί και ηλεκτρικά κουτιά.Για άτομα που είναι τυφλά ή έχουν χαμηλή όραση, η διέλευση του δρόμου μπορεί να είναι δύσκολη οι ράμπες πεζοδρομίου απαιτούν απτικές ενδείξεις επιφάνειας και τα σήματα πεζών χρειάζονται επιλογές ήχου. Οι κίνδυνοι παραπάτησης ή τα απροσδόκητα εμπόδια που δεν παρατηρούνται εύκολα με μπαστούνι είναι επίσης προβληματικά. 

Για άλλους, η έλλειψη κατάλληλων πινακίδων και διασταυρώσεων των πεζών μπορεί να μειώσει την ασφάλεια ή να προκαλέσει σύγχυση.Τα πεζοδρόμια παρέχουν έναν ασφαλή χώρο για τους πεζούς, βοηθούν στη διασύνδεση των υπηρεσιών μαζικής μεταφοράς και χρησιμεύουν ως μοναδικοί δημόσιοι χώροι για φαγητό, εμπόριο και αναψυχή.

Η ανακατασκευή του πεζοδρομίου για καλύτερη προσβασιμότητα είναι ένα ευγενές έργο.Όλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες και δυσκολίες τη μια ή την άλλη στιγμή. Αλλά για τα άτομα με αναπηρία, τα εμπόδια μπορεί να είναι πιο συχνά και να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο.

 (keflatwork.c.b,worldbank.org,bluezones.c)

Η πρόληψη κορωνίδα της καθημερινότητας

Η θετική νοοτροπία είναι το παν 

salus-conscientia.gr

21/11/22

© 2022 Το προσωπικό blog
του Κωνσταντίνου Ζουμπιάδη.
Διατηρούνται όλα τα  δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!