Σκύλοι έρευνας και διάσωσης

2022-12-28

   Οι άνθρωποι μερικοί από αυτούς απλώς γενναίοι, αφοσιωμένοι γονείς κατοικίδιων ζώων και μερικοί από αυτούς επαγγελματίες διασώστες, πραγματοποίησαν και πραγματοποιούν υπεράνθρωπα κατορθώματα για να σώσουν τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου.

   Όλοι θα έχουμε ακούσει ή διαβάσει ιστορίες όπως: Άνδρας διασώζει σκύλο από παγωμένη λίμνη,Σκύλος σώθηκε από πλημμύρα,Άνδρας αντιμετωπίζει αρκούδα για να σώσει το Τσιουάουα του,Γυναίκα γρονθοκοπεί κογιότ για να σώσει σκύλο,πυροσβέστες διασώζουν το Ντόμπερμαν από το Πηγάδι,Γυναίκα εκτελεί ΚΑΡΠΑ σε σκύλο από τσίμπημα μελισσών κ.α

   Η σχέση του ανθρώπου και του σκύλου εκτείνεται σε χιλιάδες χρόνια. Έχει δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης, αγάπης ,αφοσίωσης και αυτό έχει γίνει αντικείμενο πολλών ερευνών.

Ανιδιοτελής αγάπη

- Από την Αγάπη τίποτα δεν είναι μεγαλύτερο ή ίσο .

Μένανδρος, Αρχαίος Έλληνας ποιητής -

    Οι σκύλοι συχνά δίνουν τα πάντα για να προστατεύσουν ή να βοηθήσουν τους ανθρώπους τους, ακόμη και όταν αυτό σημαίνει ότι θέτουν την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο. Κάθε μέρα, τα σκυλιά σώζουν τις ζωές των ανθρώπων. Η συλλογή ιστοριών, από σκύλους που προστατεύουν τους στρατιώτες τους στον πόλεμο έως κατοικίδια ζώα που προειδοποιούν τους γονείς τους για πυρκαγιές στο σπίτι, αντιπροσωπεύει όλους τους καταπληκτικούς τρόπους με τους οποίους τα σκυλιά μπορούν να σώσουν τους ανθρώπους (σκύλος έσωσε ένα κακοποιημένο 3χρονο κορίτσι,πήρε ένα δάγκωμα από κροταλία για να προστατεύσει τον άνθρωπο του,σκύλος έχασε το πόδι της σώζοντας έναν στρατιώτη στο Αφγανιστάν,σκύλος προστάτεψε πεζοναύτες από εκρηξη IED-2012 αφγανιστάν,οδήγησε τον τυφλό ιδιοκτήτη της και άλλους 30 στην ασφάλεια στις 9/11,βοήθησε ένα αγόρι να προσκολληθεί σε έναν στύλο κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πλημμύρας κ.α).

Η αστική έρευνα και διάσωση (USAR) 

   Η διάσωση μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τα θύματα όσο και το αρχικό συμβάν. Επικεντρώνεται στον εντοπισμό και την απομάκρυνση ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί σε κατασκευές που έχουν καταρρεύσει ή καταστραφεί. Οι διασώστες βρίσκονται υπό ακραία πίεση χρόνου. Μετά από 48 ώρες, η θνησιμότητα των θυμάτων αυξάνεται δραστικά λόγω της έκθεσης και της έλλειψης τροφής, νερού και ιατρικής περίθαλψης.

   Οι σκύλοι διάσωσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ανθρώπινου κινδύνου και μπορούν να εισέλθουν σε μικρότερα κενά στα ερείπια από ό, τι μπορεί ένας άνθρωπος, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια βιντεοκάμερα ή εξοπλισμό δομικής αξιολόγησης. Ο συνδυασμός όταν είναι εφικτός έχει καταπληκτικά αποτελέσματα.

   Τα ελαφριά κινητά ρομπότ θα μπορούσαν να ωφελήσουν το USAR μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για τους ανθρώπους και τους σκύλους .(λογισμικό κινητών ρομπότ USAR. Έχουν προκύψει δύο πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες που παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες προκλήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη: ρομπότ αλλαγής σχήματος, μαυσωλικά ρομπότ.Ευφυή Συστήματα IEEE και οι Εφαρμογές τους,2000)

   Η ανταπόκριση σε αναφορές αγνοουμένων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απαιτήσεις για τους πόρους των αστυνομικών οργανώσεων. Υπάρχει ένα πολύπλοκο πλέγμα συμπεριφορών που περιβάλλουν το φαινόμενο των αγνοουμένων, το οποίο μπορεί να δυσχεράνει τον προσδιορισμό του κατά πόσον η εξαφάνιση κάποιου είναι «εκούσια» ή «ακούσια» ή εάν ενδέχεται να διατρέχει κίνδυνο βλάβης από τον εαυτό του ή από άλλους.

ΣΚΥΛΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ (Search &Rescue Dogs,σκυλιά Ill-Wis)

   - «Ήταν πολύ αποτελεσματικοί στο να περιορίσουν το πεδίο της αναζήτησής μας και να μας βοηθήσουν να ανακτήσουμε επιπλέον λείψανα», συμπεριλαμβανομένου μέρους του κρανίου και της γνάθου του Φρόμπελ, δήλωσε ο ντετέκτιβ Φρεντ Χάιντεκε του τμήματος σερίφη της κομητείας Λέικ. «Μας βοήθησαν να μηδενίσουμε τις κατάλληλες περιοχές».

     Γιατί όμως να χρησιμοποιούμε σκύλους πολιτών όταν πολλά αστυνομικά τμήματα έχουν τα δικά τους σκυλιά ή εύκολη πρόσβαση σε σκύλους άλλων τμημάτων; Ένας λόγος είναι ότι οι περισσότεροι αστυνομικοί σκύλοι είναι εκπαιδευμένοι να ανιχνεύουν ναρκωτικά, εκρηκτικά ή όπλα. Λίγοι από αυτούς είναι εκπαιδευμένοι να βρίσκουν πτώματα, όπως και τα σκυλιά Ill-Wis. Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν ανθρώπινα υπολείμματα από μια ειδική χημική ουσία που κατασκευάζεται ειδικά για να μοιάζει με τα μόρια οσμής που εκπέμπουν τα πτώματα.

   «Αλλά», πρόσθεσε, «όταν σε καλούν σε μια αναζήτηση και βρίσκεις κάποιον που έχει χαθεί, αυτό είναι το μεγαλύτερο συναίσθημα στον κόσμο».( πηγή:.proquest.com**) -

Ποιοτικές σχέσεις με πολλαπλά στοιχεία 

Πολύ σημαντική η σημασία της γνωριμίας με τα σκυλιά, αμέριστος σεβασμός για τις ικανότητες  τους!!!

  •  Αμφίδρομη επικοινωνία 

Την σημασία της εμπιστοσύνης, την έννοια της συνεργασίας και τι μπορεί να μάθει κανείς μέσω της εργασίας με σκύλους!!!

πηγές:

rover.com,iheartdogs.com,ieeexplore.ieee.org,gnomikologikon.gr,ixoratoupote.gr,taylorfrancis.com,.tandfonline.com,brill.com

Νικόλαος Ρ. Φάιφ,Ολίβια Στίβενσον ,Πένι Γούλνοου (2013) Αγνοούμενοι: οι διαδικασίες και οι προκλήσεις της αστυνομικής έρευνας.

Στιβ Στάνεκ (1995) Σκύλοι έρευνας και διάσωσης βοηθούν στην επίλυση μυστηρίων όταν κανείς άλλος δεν μπορεί.Ε,Σικ. **

 Γκέιλ Κουλ (2011)  Σχέσεις ανθρώπου-έλκηθρου σκύλου: Τι μπορούμε να μάθουμε από τις ιστορίες και τις εμπειρίες των Mushers;


© 2022 Το προσωπικό blog
του Κωνσταντίνου Ζουμπιάδη.
Διατηρούνται όλα τα  δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!