Πρόληψη της βίας

2022-11-23

Ο όρος σεξουαλική βία

 είναι όρος* που αναφέρεται σε εγκλήματα όπως η σεξουαλική επίθεση, ο βιασμός και η σεξουαλική κακοποίηση.Λάβετε υπόψη ότι ο "νομικός ορισμός"των εγκλημάτων διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία*παγκοσμίως . 

Υπάρχουν συχνά άλλα εγκλήματα και μορφές βίας που προκύπτουν από κοινού με εγκλήματα όπως η σεξουαλική επίθεση.

•Σεξουαλική επίθεσηΗ σεξουαλική επίθεση μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές και να οριστεί με διαφορετικούς τρόπους, αλλά ένα πράγμα παραμένει το ίδιο: ποτέ δεν φταίει το θύμα

•Σεξουαλική κακοποίηση παιδιώνΌταν ένας δράστης βλάπτει σκόπιμα έναν ανήλικο σωματικά, ψυχολογικά, σεξουαλικά ή με πράξεις παραμέλησης, το έγκλημα είναι γνωστό ως κακοποίηση παιδιών

•Σεξουαλική επίθεση ανδρών και αγοριώνΆνδρες και αγόρια που έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση ή κακοποίηση μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν ορισμένες πρόσθετες προκλήσεις λόγω των κοινωνικών στάσεων και των στερεοτύπων για τους άνδρες και τον ανδρισμό

•Σεξουαλική βία από οικείο σύντροφοΈνας θύτης μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με ένα θύμα, και αυτό περιλαμβάνει τον ρόλο ενός στενού συντρόφου

•ΑιμομιξίαΑνεξάρτητα από το πώς ορίζει ο νόμος την αιμομιξία, η ανεπιθύμητη σεξουαλική επαφή από ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να έχει διαρκή επίδραση στον επιζώντα

•Σεξουαλική επίθεση με διευκόλυνση ναρκωτικώνΣε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης με τη βοήθεια ναρκωτικών, οι επιζώντες συχνά κατηγορούν τον εαυτό τους. Θυμηθείτε ,δεν φταίτε εσείς. Είστε ο μόνος που επιτρέπεται να κάνετε επιλογές για το σώμα σας. Η χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ δεν αποτελεί ποτέ δικαιολογία για επίθεση και δεν σημαίνει ότι ήταν δικό σας λάθος

•Σεξουαλική παρενόχληση Θα πρέπει να είστε σε θέση να αισθάνεστε άνετα στον χώρο εργασίας ή μάθησής σας. Εάν δέχεστε σεξουαλική παρενόχληση, μπορείτε να το αναφέρετε στις αρχές στη δουλειά σας, στο σχολείο ή στις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου.

•Καταδίωξη Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις συμπεριφορές καταδίωξης που θα σας βοηθήσουν να τις παρατηρήσετε προτού κλιμακωθούν και λάβετε μέτρα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

•Ενήλικοι επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών . Πολλοί δράστες σεξουαλικής κακοποίησης βρίσκονται σε θέση εμπιστοσύνης ή υπεύθυνοι για τη φροντίδα του παιδιού, όπως ένα μέλος της οικογένειας, δάσκαλος, μέλος κληρικού, προπονητής ή άλλα παιδιά όπως μεγαλύτερα αδέρφια.

•Χρήση τεχνολογίας για να πληγώσουμε άλλους Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τεχνολογία, όπως ψηφιακές φωτογραφίες, βίντεο, εφαρμογές και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να εμπλακούν σε παρενοχλήσεις, αυτόκλητες ή μη συναινετικές σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις.

•Σεξουαλική κακοποίηση από επαγγελματίες γιατρούς.Όταν πηγαίνετε στον γιατρό, τον οδοντίατρο, το νοσοκομείο ή τον φυσιοθεραπευτή ή επισκέπτεστε άλλους επαγγελματίες υγείας, τους εμπιστεύεστε ότι θα σας συμπεριφέρονται με σεβασμό καθώς φροντίζουν για την υγεία σας.

•Σεξουαλική εκμετάλλευση από βοηθούς επαγγελματίες Η σεξουαλική εκμετάλλευση από έναν βοηθό επαγγελματία αποτελεί σοβαρή παραβίαση της εμπιστοσύνης σας και, σε πολλές περιπτώσεις, του νόμου.

•Σεξουαλική επίθεση με πολλούς δράστες Η σεξουαλική επίθεση πολλαπλών δραστών, που μερικές φορές ονομάζεται ομαδικός βιασμός, συμβαίνει όταν δύο ή περισσότεροι δράστες ενεργούν μαζί για να επιτεθούν σεξουαλικά το ίδιο θύμα.

•Κακοποίηση ηλικιωμένων Καθώς ο αριθμός των ηλικιωμένων ενηλίκων αυξάνεται στην Αμερική, θα γίνεται ακόμη πιο σημαντικό να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια κακοποίησης ηλικιωμένων.

•Σεξουαλική κακοποίηση Ατόμων με Αναπηρία Η συναίνεση είναι ζωτικής σημασίας όταν οποιοδήποτε άτομο εμπλέκεται σε σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά παίζει έναν ακόμη μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο ρόλο όταν κάποιος έχει αναπηρία.

•Βιασμός φυλακισμένων Εάν είστε τρόφιμος, πρώην τρόφιμος ή γνωρίζετε έναν κρατούμενο που επέζησε από σεξουαλική επίθεση ενώ βρισκόταν στη φυλακή, υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, ανέφερε το.

•Στρατιωτικό Σεξουαλικό Τραύμα Στρατιωτικό Σεξουαλικό Τραύμα, ή MST, είναι ο όρος που χρησιμοποιείται (Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων )για να περιγράψει τις επιπτώσεις της σεξουαλικής βίας που βιώνει ένα μέλος της στρατιωτικής υπηρεσίας.

•Νομικός ρόλος της συναίνεσης Οι νομικοί ορισμοί για όρους όπως βιασμός, σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική κακοποίηση διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία. Η συναίνεση παίζει συχνά σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του εάν μια πράξη θεωρείται νομικά έγκλημα.(rainn.org)Ενδοοικογενειακή βία 

•Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εκτιμούν ότι μια στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει κάποια μορφή ενδοοικογενειακής βίας κάποια στιγμή στη ζωή της, με λιγότερο από το 40% αυτών των επιζώντων να αναζητούν βοήθεια οποιουδήποτε είδους.

•Όμως δεν είναι πρόβλημα μόνο για τις γυναίκες μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας στους έξι άνδρες υποφέρει από ενδοοικογενειακή κακοποίηση στη ζωή του.Τεχνολογία αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκηςΚουμπί πανικού:>>>(2022)Η Ελλάδα βάζει το κουμπί πανικού σε νόμο για την καταπολέμηση της βίας που σχετίζεται με το φύλο και την ενδοοικογενειακή βία.Τρεις εφαρμογές(δεν αναφέρονται,διότι δεν κάνουμε διαφήμιση, ψάξτε υπάρχουν στο διαδίκτυο) είναι μερικές μόνο από τις ευρύτερες πρωτοβουλίες εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες έχουν ωφελήσει σχεδόν 1 εκατομμύριο άτομα που έχουν πληγεί από ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση σε όλο τον κόσμο.Τεχνολογία αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης:Ένα ισχυρό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την υποστήριξη ατόμων που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας.Παρέχει στους ανθρώπους άμεση και γρήγορη πρόσβαση στην αστυνομία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Γενικότερα πληροφοριακά πώς λειτουργεί το σύστημα συναγερμού σε περίπτωση ανάγκης: Το ΚΟΥΜΠΙ ΠΑΝΙΚΟΥ είναι για όταν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να καλέσετε το 100 ή δεν μπορείτε να φτάσετε στο τηλέφωνο.Θα πρέπει πάντα να καλείτε το 100 αντί να χρησιμοποιείτε τον συναγερμό εάν είναι ασφαλές να το κάνετε, αυτό θα είναι πιο γρήγορο και μπορείτε να εξηγήσετε στο δωμάτιο ελέγχου της αστυνομίας τι ακριβώς συμβαίνει και ποια απάντηση χρειάζεται.Όταν η συσκευή ενεργοποιείται, η αστυνομία ειδοποιείται σε δευτερόλεπτα και ενημερώνεται για την τοποθεσία του ατόμου που κινδυνεύει, επιτρέποντάς τους να ανταποκριθούν γρήγορα και άμεσα.

;;;Στην Ινδία το 2016(Από Priyanka Borpjari στη Βομβάη,Ινδία 2016)Οι περισσότερες γυναίκες που είχαν συναγερμούς έκτακτης ανάγκης στα τηλέφωνά τους δεν τους χρησιμοποίησαν ποτέ, αντανακλώντας τους περιορισμούς των λύσεων που βασίζονται στην τεχνολογία χωρίς υποστήριξη στον πραγματικό κόσμο.Η πληθώρα των λύσεων που βασίζονται στην τεχνολογία φαίνεται να υποθέτει ότι οι γυναίκες δεν κάνουν τίποτα για την ασφάλειά τους, ενώ στην πραγματικότητα, χωρίς καμία εξασφαλισμένη κρατική ή θεσμική υποστήριξη, οι γυναίκες και τα κορίτσια πάντα σχεδιάζουν στρατηγική και παράγουν ασφάλεια για τον εαυτό τους με πολλούς τρόπους.Οι προγραμματιστές πρέπει να δημιουργήσουν εφαρμογές που να λειτουργούν σε έναν τεράστιο αριθμό διαφορετικών συσκευών, και πολλά φτηνά ακουστικά έχουν κακή διάρκεια μπαταρίας, αργούς επεξεργαστές και ξεπερασμένα λειτουργικά συστήματα. Υπάρχει επίσης κακή συνδεσιμότητα σε πολλές περιοχές και ανακριβές GPS, όλα αυτά καθιστούν τις εφαρμογές ασφαλείας πιο δύσκολες στη χρήση και λιγότερο αξιόπιστες. Και ενώ η ινδική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι όλα τα κινητά τηλέφωνα που πωλούνται από το 2017 πρέπει να έχουν ενσωματωμένο κουμπί πανικού, αυτό θα οδηγήσει επίσης σε αύξηση της τιμής των ακουστικών.

Άλλα προβλήματα είναι πιο βαθιά, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης εκπαίδευσης μεταξύ ορισμένων αστυνομικών δυνάμεων που συνεργάζονται σε εφαρμογές ασφαλείαςτο έργο έχει επικεντρωθεί στη βελτίωση της σχέσης μεταξύ της κοινότητας και της αστυνομίας.Να μιλήσουν όταν αντιληφθούν ότι οι άνδρες π.χ ενεργούν ανάρμοστα ή γίνονται συνένοχοι στη βία κατά των γυναικών,ελπίζει ότι οι γυναίκες θα είναι σε θέση να αισθάνονται πιο σίγουρες στην αναφορά εγκλημάτων και ότι η ασφάλεια μπορεί σιγά-σιγά να βελτιωθεί σε προβληματικά σημεία της πόλης. Προς το παρόν, ο ανταγωνισμός των ανταγωνιστικών εφαρμογών ασφαλείας δεν βοηθάει.Πιο αναλυτικά στο σύνδεσμο:https://www.theguardian.com/.../india-sexual-assault...

>>>Διαβάστε προτεινόμενες ενέργειες 

Είτε έχετε επιλέξει να μείνετε σε μια σχέση , είτε σχεδιάζετε να φύγετε , εάν η σχέση σας τελειώνει.Είναι πολλή σημαντικό να νιώθετε ασφάλεια στο σπίτι σας.

Μπορείτε να αυξήσετε την ασφάλεια σας:•Βεβαιωθείτε ότι εσείς και τα παιδιά σας γνωρίζετε ή μπορείτε να βρείτε σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνου•Πείτε στα παιδιά τι να κάνουν εάν συμβεί επίθεση ή εάν κάνετε ένα συμφωνημένο μήνυμα και βεβαιωθείτε ότι ξέρουν να μην προσπαθήσουν να σας προστατέψουν•Διδάξετε στα παιδιά την αστυνομική έκτακτη ανάγκη στον Αριθμό 100 και να πουν το όνομα και τη διεύθυνσή τους•Πείτε στην αστυνομία για περιστατικά. μπορούν να κρατούν αρχεία χωρίς να χρεώνουν κανέναν και μπορούν να επισημάνουν τη διεύθυνσή σας για να ανταποκρίνονται γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης•Εάν μπορείτε, λάβετε θεραπεία και καταγραφή των τραυματισμών από επαγγελματίες γιατρούς•Συμφωνήστε τις κωδικές λέξεις για να ειδοποιήσετε τους φίλους σας εάν τους καλέσετε, ώστε να ξέρουν να καλέσουν την αστυνομία•Υπάρχει κάπου που μπορείτε να αφήσετε επιπλέον ρούχα, χρήματα, κλειδιά ή έγγραφα;•Σκεφτείτε από ποια μέρη του σπιτιού είναι πιο επικίνδυνα εάν είναι πιθανή μια επίθεση

Εάν φοβάστε μια επίθεση

•Μετακινηθείτε σε μια περιοχή χαμηλού κινδύνου του σπιτιού, μακριά από την κουζίνα, το γκαράζ ή όπου υπάρχουν μαχαίρια ή οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο•Αποφύγετε δωμάτια ή χώρους στους οποίους μπορεί να παγιδευτείτε, όπως μπάνια ή ντουλάπιαΝα είστε έτοιμοι να φύγετε από το σπίτι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.Αύξηση της ασφάλειας όταν φεύγετε •Προσπαθήστε να φύγετε όταν ο σύντροφός σας (ή μέλος της οικογένειάς σας) δεν είναι εκεί.•Πάρτε παιδιά μαζί σας, αν μπορείτε - μπορεί να είναι δύσκολο να τα πάρετε πίσω αργότερα•Εάν είναι ασφαλές, δοκιμάστε να πάρετε όλα όσα χρειάζεστε, καθώς ενδέχεται να μην μπορείτε να επιστρέψετε αργότερα

Ετοιμάζοντας τα πράγματα για να φύγετε

•Εάν μπορείτε, ετοιμάστε μια τσάντα και κρύψτε την σε ασφαλές μέρος ή με έμπιστους φίλους, οικογένεια ή γείτονες.•Πιστοποιητικά γέννησης , για εσάς και τα παιδιάΧρήματα ,τραπεζικά βιβλία, επιταγές, πιστωτικές κάρτες, κάρτες παροχών, βιβλία και επιστολές•Κλειδιά ,κλειδιά σπιτιού, αυτοκινήτου, εργασίας, φίλων ή οικογένειας•Διαβατήρια ,βίζα, άδειες εργασίας, έγγραφα μετανάστευσης•Μητρώα κακοποίησης , αστυνομικές εκθέσεις, δικαστικές εντολές, αντίγραφα ιατρικών φακέλων, τηλέφωνα επικοινωνίας εργαζομένων•Άδεια οδήγησης , άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου & έγγραφα ασφάλισης•Πληροφορίες στέγασης, στεγαστικά δάνεια, μισθωτήρια συμβόλαια, ασφαλιστικά έγγραφα•Νομικά έγγραφα ,δικαστικές εντολές επικοινωνίας παιδιών, έγγραφα διαζυγίου•Αριθμοί Εθνικής Ασφάλισης•Ρούχα και είδη υγιεινής, για εσάς και τα παιδιά•Φάρμακο ή φάρμακα για εσάς και τα παιδιά•Σημαντικά προσωπικά πράγματα όπως φωτογραφίες, κοσμήματα κ.λπ.•Αγαπημένα παιχνίδια ή κουβέρτες των παιδιών•Βιβλίο διευθύνσεωνΚάνοντας το σπίτι σας πιο ασφαλές•Αλλάξτε και ενισχύστε τις εξωτερικές κλειδαριές της πόρτας•Αποκτήστε ισχυρότερες πόρτες εξοπλισμένες με μεταλλικές ενισχύσεις•Αποκτήστε σύστημα ασφαλείας (συναγερμός, αλυσίδες θυρών, τρύπες κατασκοπείας, κλειδαριές παραθύρων κ.λπ.)•Αποκτήστε εξωτερικό φωτισμό και ανιχνευτές καπνού•Αλλάξτε αριθμούς σταθερού και κινητού τηλεφώνου και μεταβείτε στον κατάλογο.

Σημαντικά Τηλέφωνα:

•Αστυνομία 100

•Η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο. Απευθύνεται σε γυναίκες που δέχονται σωματική, ψυχολογική, λεκτική, οικονομική, σεξουαλική βία, σε γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού, που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας, trafficking ή που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. 

Επίσης, στη Γραμμή μπορούν να καλέσουν πολίτες και φορείς για να πληροφορηθούν για θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών.(rcne.com)

(πηγές:Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, «Παγκόσμιες και περιφερειακές εκτιμήσεις της βίας κατά των γυναικών», 2013,www.who.int,Calandra McGoogan(2017)csew,sheffielddact.org,rainn.org,rcne.com,cnbc.com,vodafone com,theguardian.c,in.gr,keeotalkinggr,health c, emergencyunhr.org)

Η πρόληψη κορωνίδα της καθημερινότητας

Η θετική νοοτροπία είναι το παν στον θεατό και αθέατο κόσμο 

salus-conscientia.gr

23/11/22

© 2022 Το προσωπικό blog
του Κωνσταντίνου Ζουμπιάδη.
Διατηρούνται όλα τα  δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!