Πρόληψη στην Χρήση Ανελκυστήρα

2022-12-08

Ο Ανελκυστήρας είναι ένα μέσον που χρησιμοποιείται για την διευκόλυνση μας καθημερινά, όμως μπορεί να βραχυκυκλώσει ή να χαλάσει ,όπως και κάθε άλλο μηχάνημα.

Η λειτουργία του εξαρτάται άμεσα από το ηλεκτρικό ρεύμα. Οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ανελκυστήρας να σταματήσει τη λειτουργία του απότομα και ίσως χωρίς καμία προειδοποίηση.Το κλείδωμα του ανελκυστήρα μπορεί να προκύψει λόγω μηχανικού προβλήματος ή κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος. Οι πιθανότητες είναι ότι ο θάλαμος του ανελκυστήρα δεν θα πέσει, δεν θα ξεμείνετε από οξυγόνο και εάν υπάρχουν διαθέσιμα φώτα έκτακτης ανάγκης, θα ενεργοποιηθούν για την ασφάλειά σας. 

Οι ανελκυστήρες διαθέτουν μηχανικά φρένα ασφαλείας που λειτουργούν σε όλες τις καταστάσεις, ακόμα και σε διακοπές ρεύματος. 

Οι παρακάτω πληροφορίες παρέχουν προτεινόμενες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά

•Πριν 

Κρατήστε το κινητό σας τηλέφωνο φορτισμένο για την περίπτωση διακοπής ρεύματος.Χρησιμοποιήστε το για την παρακολούθηση των ειδοποιήσεων . Αποφύγετε τη βιασύνη σε ένα ασανσέρ με κλειστές πόρτες. Αντίθετα, περιμένετε το επόμενο ασανσέρ. Αποφύγετε την είσοδο σε πλήρη ανελκυστήρα. Αντίθετα, περιμένετε ένα ανελκυστήρα με λιγότερους ανθρώπους. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ανελκυστήρες κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς, εκτός εάν σας δοθεί σχετική οδηγία από την Πυροσβεστική* Υπηρεσία.

•Κατά τη διάρκεια 

Εάν παγιδευτείτε ειδοποιήστε χρησιμοποιώντας το κουμπί κλήσης που βρίσκεται μέσα στο ασανσέρ. Εάν το κουμπί κλήσης δεν λειτουργεί σωστά ή εάν βρίσκεστε έξω από το ασανσέρ και γνωρίζετε ότι κάποιος έχει παγιδευτεί μέσα, καλέστε την υπηρεσία Έκτακτης ανάγκης*.

 •Ενημερώστε τους για την κατάσταση και δώστε τα ακόλουθα: 

Το όνομά σας Η διεύθυνση ή η τοποθεσία του κτιρίου (κάθε θάλαμος ανελκυστήρα καλό θα είναι να αναγράφει τον αριθμό του κτιρίου μέσα) Η θέση του ανελκυστήρα στο κτίριο ή ο αριθμός του θαλάμου Το πρόβλημα, εάν είναι γνωστό (διακοπή ρεύματος, πόρτες δεν λειτουργεί, έχει σταματήσει μεταξύ των ορόφων) Πού (ποιος όροφος) είναι σταματημένο το ασανσέρ, εάν είναι γνωστό Γνωστοί κίνδυνοι (όπως καπνός από φωτιά ή έντονες χημικές μυρωδιές) Ο αριθμός των ατόμων στο θάλαμο του ανελκυστήρα και τυχόν γνωστές ιατρικές, πρόσβασης ή λειτουργικές ανάγκες . Περιμένετε έως ότου ο διεκπεραιωτής σας συμβουλεύσει να αποσυνδεθείτε. Σε περίπτωση που το κουμπί κλήσης έκτακτης ανάγκης δεν λειτουργεί και δεν μπορείτε να καλέσετε ή να στείλετε μήνυμα : Φωνάξτε ή χτυπήστε την πόρτα για να ειδοποιήσετε τους άλλους στο κτίριο για την κατάστασή σας. Βοηθήστε τους άλλους επιβάτες στο ασανσέρ να παραμείνουν ήρεμοι. Αποφύγετε τη χρήση του τηλεφώνου σας για εξοικονόμηση μπαταρίας. Χρησιμοποιήστε το μόνο για να πραγματοποιείτε κλήσεις έκτακτης ανάγκης. Μην σπαταλάτε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας κάνοντας άσκοπες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανταλλάσσοντας πολλά μηνύματα ή με άλλο τρόπο. Περιμένετε το εκπαιδευμένο προσωπικό να βοηθήσει στην εκκένωση ενός ανελκυστήρα. Ακολουθήστε τις οδηγίες έκτακτης ανάγκης. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ανοιχτή φλόγα ή κερί όταν παγιδευτείτε σε ανελκυστήρα. ΜΗΝ ανοίγετε τις πόρτες του ανελκυστήρα και ΜΗΝ σκαρφαλώνετε στην καταπακτή διαφυγής της οροφής, εκτός εάν βρίσκεστε σε κατάσταση απειλητική για τη ζωή.

•Μετά 

Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις από το προσωπικό απόκρισης έκτακτης ανάγκης και να τους ενημερώσετε για τυχόν τραυματισμούς ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε εσείς ή άλλοι. Μετά το συμβάν, ειδοποιήστε τον υπεύθυνο του κτιρίου ή τον υπεύθυνο τωνεγκαταστάσεων. Σκεφτείτε να μιλήσετε για την εμπειρία σας με έναν επαγγελματία.

•Προτεινόμενες Συμβουλές για την ασφάλεια σας ,για τον ανελκυστήρα 

Προσέξτε το βήμα σας , το θάλαμο του ανελκυστήρα μπορεί να μην είναι απόλυτα επίπεδο με το πάτωμα. Σταθείτε μακριά από τις πόρτες , κρατήστε τα ρούχα και τις χειραποσκευές μακριά από το άνοιγμα. Κρατήστε σταθερά τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα. Οι επιβάτες που βρίσκονται πιο κοντά στις πόρτες θα πρέπει να κινηθούν πρώτοι όταν φτάσει ο ανελκυστήρας. Πιέστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί DOOR OPEN εάν οι πόρτες πρέπει να είναι ανοιχτές ή ζητήστε από κάποιον να πατήσει το κουμπί για εσάς. Μην προσπαθήσετε ποτέ να σταματήσετε μια πόρτα που κλείνει, περιμένετε το επόμενο ανελκυστήρα. Δώστε προσοχή στις ενδείξεις του δαπέδου. Εάν οι πόρτες δεν ανοίγουν όταν ο ανελκυστήρας σταματά, πατήστε το κουμπί DOOR OPEN.

•Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης του ανελκυστήρα.

 Εάν ο ανελκυστήρας σταματήσει ποτέ μεταξύ των ορόφων, μην πανικοβληθείτε. Υπάρχει άφθονος αέρας στο ασανσέρ. Μην ανεβαίνετε ποτέ από ασανσέρ που έχει σταματήσει. Χρησιμοποιήστε το κουμπί ALARM ή HELP, το τηλέφωνο ή την ενδοεπικοινωνία για να καλέσετε για βοήθεια. Πάνω απ 'όλα, περιμένετε να φτάσει εξειδικευμένη βοήθεια και μην προσπαθήσετε ποτέ να αφήσετε έναν ανελκυστήρα που δεν έχει σταματήσει κανονικά. Ο φωτισμός έκτακτης ανάγκης θα ανάψει σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.•Παιδιά σε ανελκυστήρες Οι κανόνες για την επιβίβαση σε ανελκυστήρες είναι περίπου οι ίδιοι για τα παιδιά όπως και για τους ενήλικες. Καλό είναι τα παιδιά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά γύρω από τις πόρτες. Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να βάζουν τα χέρια ή τα πόδια τους στην περιοχή μεταξύ της κινούμενης πόρτας και της παρακείμενης πόρτας. Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να προσπαθούν να σταματήσουν μια πόρτα που κλείνει βάζοντας το χέρι ή το πόδι τους στο πέρασμά της.

•Tips και για κυλιόμενες σκάλες κτιρίου 

Μην αφήνετε τα παιδιά να κάθονται σε σκαλιά ή να στέκονται πολύ κοντά στα πλάγια. Όταν βγαίνετε από κυλιόμενες σκάλες: Μη διστάσετε και βγείτε αμέσως. Βεβαιωθείτε ότι έχετε περάσει πάνω από τα δάχτυλα της χτένας, μην αφήνετε τα πόδια σας να γλιστρήσουν από την άκρη της κυλιόμενης σκάλας. Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή εξόδου της κυλιόμενης σκάλας. Μην σταματήσετε να μιλήσετε ή να κοιτάξετε τριγύρω γιατί μπορεί να βρίσκονται άλλοι επιβάτες πίσω σας.

•Ιδέες για ιδιοκτήτες κτιρίων διαχειριστές Προσέξτε τις μη ασφαλείς πρακτικές χρήσης (από παιδιά ή ενήλικες,ευάλωτες / ευπαθείς ομάδες) και λάβετε άμεσα μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων. Μην τοποθετείτε πράγματα δίπλα στις κυλιόμενες σκάλες που θα προσελκύσουν τα παιδιά.Προσοχή και στα τυχόν προβλήματα που υπάρχουν στους ανελκυστήρες ,μην αφήνετε τίποτα στην τύχη,η ζωή είναι πολύτιμη 

Εθνική ΝομοθεσίαΕγκ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/29640/1000/2022 (ΦΕΚ /-- 28.3.2022),Ν. 4712/2020 (ΦΕΚ 146/Α` 29.7.2020),Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/65826/699/2020 (ΦΕΚ 2998/Β` 20.7.2020,Υ.Α. 68781/2019 (ΦΕΚ 2760/Β` 3.7.2019),Π.Δ. 41/2018 (ΦΕΚ 80/Α` 7.5.2018)..........(περισσότερα και στο www.sesa.gr)

○Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης○

•Πυροσβεστική 199

•ΕΚΑΒ 166

•Αστυνομία 100

•ΕΝΙΑΙΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 112

•ΔΕΗ 10500

Απολαύστε ασφαλείς και ευχάριστες διαδρομές με ανελκυστήρα και κυλιόμενες σκάλες ακολουθώντας τις προτεινόμενες συμβουλές ασφαλείας

(Πηγές:Schindler.c,elevator.res,brockport,kings,ehs,ualr,ecsu.)

Η πρόληψη κορωνίδα της καθημερινότητας στον θεατό και αθέατο κόσμο, η θετική νοοτροπία επιφέρει θετικό αντίκτυπο 

salus-conscientia.gr 

08/12/22

© 2022 Το προσωπικό blog
του Κωνσταντίνου Ζουμπιάδη.
Διατηρούνται όλα τα  δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!