Πρόληψη στη βία κατά των ηλικιωμένων

2022-12-07

Η βία κατά των ηλικιωμένων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. 

Εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους και εμφανίζεται σε ποικίλα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών και των σπιτιών, του χώρου εργασίας, των ιδρυμάτων φροντίδας, των δημόσιων χώρων, των μέσων ενημέρωσης, του κυβερνοχώρου και των ρυθμίσεων έκτακτης ανάγκης. 

Επιπλέον, μπορεί να δεσμευτεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας, των φροντιστών, των νόμιμων κηδεμόνων, των επαγγελματιών υγείας, των κρατικών υπαλλήλων και των οικονομικών εκπροσώπων. 

Τέτοια βία και κακοποίηση συχνά περνούν απαρατήρητα και θεωρούνται ταμπού σε πολλές κοινωνίες.Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, αξίζουν προστασία από βλάβες από αυτούς με τους οποίους ζουν, που τους φροντίζουν και με τους οποίους έχουν καθημερινή επαφή.Εκτός από τις άμεσες αναφορές, τα σημάδια κακοποίησης ηλικιωμένων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη μορφή κακοποίησης που διαπράττεται. 

○ Σημάδια σωματικής κακοποίησης ○

Μερικά από τα πιο κοινά σημάδια σωματικής κακοποίησης , ιδιαίτερα εάν ο ηλικιωμένος δεν μπορεί ή δεν θέλει να εξηγήσει πώς συνέβησαν , περιλαμβάνουν: Σπασμένα οστά Μώλωπες ή εξάρσεις Ανοιχτές πληγές (όπως πληγές) ή κοψίματα Διαστρέμματα ή εξαρθρήματα Εσωτερικά τραύματα Σπασμένα γυαλιά ή περιουσιακά στοιχεία Αποδεικτικά περιορισμών Αποδεικτικά στοιχεία ακατάλληλης χρήσης φαρμάκων Ξαφνική αλλαγή προσωπικότητας Απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά Φροντιστές που αρνούνται να αφήσουν τον ηλικιωμένο να μείνει μόνος με άλλους

•Σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης 

Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί από τη σωματική κακοποίηση, καθώς μπορεί να μην υπάρχει καμία φυσική ένδειξη ή ένδειξη ότι συμβαίνει. Ωστόσο, η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια και οι ηλικιωμένοι μπορεί να εξακολουθούν να παρουσιάζουν συμπτώματα εάν τη βιώνουν. Μερικά από τα πιο εμφανή σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης προέρχονται από τη διάθεση και τη συμπεριφορά ενός ηλικιωμένου. Μπορεί: Να μην ανταποκρίνονται και να αποσύρονται Να αναστατώνονται, να ταράζονται ή να εκνευρίζονται εύκολα Συμπεριφέρονται ασυνήθιστα ή διαφορετικά Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται ξαφνικά, επομένως είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν εμφανιστούν λίγο μετά την εύρεση νέου φροντιστή ή εγκατάστασης για ηλικιωμένους.

•Σημάδια παραμέλησης και εγκατάλειψης

 Λόγω ορισμένων ιατρικών καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια της γνωστικής δραστηριότητας κατά τη διαδικασία της γήρανσης, οι ηλικιωμένοι ασθενείς που κινδυνεύουν να παραμεληθούν ή να εγκαταλειφθούν από τους φροντιστές τους μπορεί να μην κατανοούν πάντα τον κίνδυνο που διατρέχουν. Ανησυχία οικογένεια ή φίλοι θα πρέπει να προσέχουν τα ακόλουθα σημάδια: Ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης Ανεπεξέργαστες πληγές κατάκλισης Συνολικά κακή υγεία Ένας ακατάστατος χώρος διαβίωσης Ένας ηλικιωμένος αφήνεται χωρίς επίβλεψη στο δημόσιο Ένας ηλικιωμένος μένει σε νοσοκομείο ή μονάδα φροντίδας Γενικά, οτιδήποτε υποδεικνύει τις ανάγκες υγείας ή φροντίδας ενός ηλικιωμένου δεν πληρούνται πλήρως μπορεί να είναι σημάδι παραμέλησης ή εγκατάλειψης. Εάν κάτι δεν πάει καλά, πιθανότατα είναι λάθος και απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

•Σημάδια οικονομικής κακοποίησης 

Εάν υποψιάζεστε ότι ένα ηλικιωμένο αγαπημένο πρόσωπο εκμεταλλεύεται οικονομικά από τον φροντιστή του, υπάρχουν ορισμένα ενδεικτικά σημάδια και μοτίβα που μπορούν να εντοπιστούν για να καθοριστεί εάν διατρέχει κίνδυνο. Αυτά περιλαμβάνουν: Ανεξήγητες ή άγνωστες οικονομικές συναλλαγές ή μεταφορές Εξαφάνιση περιουσιακών στοιχείων ή περιουσιακών στοιχείων Αλλαγές σε διαθήκη ή άλλα νομικά έγγραφα Χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας ηλικιωμένων χωρίς άδεια Πλαστές υπογραφές σε έγγραφα και επιταγές Φροντιστές που χρεώνουν ή πωλούν περιττές υπηρεσίες Μακρινοί συγγενείς ή φίλοι ξαφνικά επανεμφάνιση στη ζωή του ηλικιωμένου Παροχή στον ηλικιωμένο φτωχή ή υποτυπώδη φροντίδα όταν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την καλύτερη φροντίδα

•Σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης 

Η σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί από άλλες μορφές, απλώς και μόνο επειδή υπάρχουν περισσότερα πιθανά φυσικά στοιχεία που υποστηρίζουν την εμφάνισή της. Μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια της σεξουαλικής κακοποίησης ηλικιωμένων περιλαμβάνουν: Ανεξήγητα ΣΜΝ ή λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων Μώλωπες στο στήθος ή στα γεννητικά όργανα Λεκιασμένα ή σκισμένα εσώρουχα Γυμνές ή ακατάλληλες φωτογραφίες του ηλικιωμένου Ξαφνικές δυσκολίες με το περπάτημα ή το κάθισμα Ακατάλληλες αλληλεπιδράσεις με τον φροντιστή.

•Επιλογή εγκαταστάσεων φροντίδας ηλικιωμένων

 Εκτός από τη δυνατότητα εντοπισμού ενδείξεων κακοποίησης, είναι σημαντικό να επιλέξετε μια μονάδα φροντίδας με προσεκτικό και ενημερωμένο τρόπο. Όχι μόνο πρέπει να ερευνήσετε εγκαταστάσεις που ταιριάζουν στον προϋπολογισμό σας και ταιριάζουν στις ανάγκες του ηλικιωμένου σας, θα πρέπει να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να βρείτε μια εγκατάσταση διαβίωσης ηλικιωμένων που συνιστάται ιδιαίτερα και αντιμετωπίζει όλους τους κατοίκους με ευγένεια και σεβασμό. Η σωστή εγκατάσταση θα πρέπει να διαθέτει: Ένα καλά εκπαιδευμένο προσωπικό που κατανοεί και μπορεί να εντοπίσει την κακοποίηση ηλικιωμένων Λειτουργικές διαδικασίες για την πρόληψη της κακοποίησης ηλικιωμένων που διαπράττεται είτε από μέλη της οικογένειας είτε από το προσωπικό Ένα ιστορικό αναφοράς και πειθαρχίας κακοποίησης ηλικιωμένων που διαπράττεται από υπαλλήλους Θετικές μαρτυρίες για την ποιότητα της φροντίδας από τωρινοί κάτοικοι στην εγκατάσταση Καμία προώθηση ή διαφήμιση περιττών υπηρεσιών ή επιλογών φροντίδας Όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες για ανεξαρτησία των κατοίκων Αν και δεν υπάρχει τρόπος να εξαλειφθεί πλήρως η απειλή κακοποίησης ηλικιωμένων, αυτοί οι παράγοντες μπορεί να υποδεικνύουν ότι μια εγκατάσταση διαβίωσης ηλικιωμένων παρέχει ποιότητα, εξατομικευμένη φροντίζει και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς για κακοποίηση ηλικιωμένων.

•Πώς να αναφέρετε κακοποίηση ηλικιωμένων :

Εάν έχετε υποψίες ότι εσείς, ένα μέλος της οικογένειας ή ένας ασθενής μπορεί να υποφέρετε από κακοποίηση ηλικιωμένων, μη διστάσετε να το αναφέρετε στις αρχές. Εάν κάποιος βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, καλέστε το 100. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, μπορείτε να αναφέρετε την κακοποίηση στο κέντρο φροντίδας, σε έναν ιατρό ή στην αστυνομία. Εάν αντιμετωπίζετε προσωπικά κακοποίηση ηλικιωμένων, πείτε το σε κάποιον. Δεν χρειάζεται να καλέσετε μόνοι σας την αστυνομία, μπορείτε να εμπιστευτείτε έναν έμπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας και να τους ζητήσετε να σας καλέσουν. 

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να το αναφέρετε σε έναν επαγγελματία ιατρό ο οποίος υποχρεούται από το νόμο να ειδοποιήσει τις αρχές. Λάβετε υπόψη ότι σε ορισμένες πολιτείες, όλα τα άτομα είναι εξουσιοδοτημένοι ρεπόρτερ και ως εκ τούτου υποχρεούνται να το αναφέρουν στην αστυνομία.

(πηγές:maryv.e,nurshmc.c,who.i,cdc)

Η πρόληψη κορωνίδα της καθημερινότητας στον θεατό και αθέατο κόσμο, η θετική νοοτροπία επιφέρει θετικό αντίκτυπο salus-conscientia.gr

07/12/22

© 2022 Το προσωπικό blog
του Κωνσταντίνου Ζουμπιάδη.
Διατηρούνται όλα τα  δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!