Πρόληψη και ακραία καιρικά φαινόμενα

2022-11-06

Ευαισθητοποίηση για Ακραία καιρικά φαινόμενα

Όταν επέλθει μια καταστροφή, τα βασικά πράγματα όπως το νερό ,φαγητό ,οικία , υγιεινή γίνονται κρίσιμα . Όλοι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβιώσουμε.Σκεφτείτε όμως τι συμβαίνει όταν είστε ακόμα σε λειτουργία επιβίωσης, αποκατάστασης και καλείστε να αντιμετωπίσετε μια δεύτερη καταστροφή την ίδια χρονιά ή μια τρίτη; Με κάθε καταστροφή, γίνεται πιο δύσκολο να δεις πώς θα χτίσεις μια σταθερή ζωή και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια.

Για εκατομμύρια ανθρώπους, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, είναι όλο και πιο συχνά και καταστροφικά. Όσοι πλήττονται περισσότερο βιώνουν ήδη φτώχεια, περιθωριοποίηση και έλλειψη ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ευθύνονται για περισσότερα από τα 3/4 των απωλειών από καταστροφές. (Γ.Ρόνερ)Οι μεγάλες καταστροφές όχι μόνο κοστίζουν πολλές ζωές και σημαντικό μερίδιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αλλά μπορούν επίσης να καθυστερήσουν την ανάπτυξη για δεκαετίες.

 Η προσαρμογή, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης διαχείρισης κινδύνων, θα βοηθήσει τις χώρες να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν καλύτερα τέτοιες καταστροφές.(Λ.Νίκολας.Στέρν)Δεν φτάνουν μόνο τα λόγια Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε πριν επέλθει μια καταστροφή.

 Η προετοιμασία είναι το κλειδί για να παραμείνετε ασφαλείς και να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις.Λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα η διαβίωση και η επιβίωση μας γίνεται πιο ποιοτική και αισθανόμαστε πιο ασφαλείς.Οι Καταιγίδες με χαλάζι, οι χιονοθύελλες, οι καταιγίδες πάγου, τυφώνες, ανεμοστρόβιλοι και έντονες βροχοπτώσεις μπορεί να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα και να απειλήσουν τη ζωή και την ιδιοκτησία.Οι σφοδρές καταιγίδες μπορούν να συμβούν σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις εποχές.Αφιερώσετε χρόνο για να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων. 

Αυτό περιλαμβάνει τρία βασικά βήματα:1.Μάθετε για τους κινδύνους και το είδος των καταιγίδων στην περιοχή σας.2.Φτιάξτε ένα οικογενειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης , ώστε όλοι να γνωρίζουν τι να κάνουν και πού να πάνε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.3.Πάρτε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης , ώστε εσείς και η οικογένειά σας να είστε αυτάρκεις για τουλάχιστον 72 ώρες κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής καταιγίδας.Η προετοιμασία, σχεδιασμός για μια καταιγίδα θα σας βοηθήσει επίσης να προετοιμαστείτε για πολλά άλλα είδη έκτακτης ανάγκης. Για ευκολία κρατήστε έναν οδηγό με πληροφορίες,βήματα μέσα στο κιτ έκτακτης ανάγκης.-Προετοιμαστείτε για σφοδρές καταιγίδεςΠριν•Κόψτε τα νεκρά κλαδιά και κόψτε τα νεκρά δέντρα για να μειώσετε τον κίνδυνο να πέσουν στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.•Καθαρίστε υδρορροές, αποχετεύσεις και σωληνώσεις.• Βεβαιωθείτε ότι η στέγη σας είναι σε καλή κατάσταση.•Ετοιμάστε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης.-Όταν επίκειται καταιγίδαΌταν μια σφοδρή καταιγίδα βρίσκεται στον ορίζοντα, η Αρμόδια αρχή θα εκδώσει προειδοποιήσεις για τον καιρό μέσω του ιστότοπου της , των αυτοματοποιημένων τηλεφωνικών γραμμών κ.α. Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί θα μεταδίδουν επίσης δηλώσεις καιρού .

 Δώστε προσοχή σε αυτές τις πληροφορίες.•Να ελέγχετε πάντα την πρόγνωση του καιρού πριν βγείτε στο νερό. •Μην πηγαίνετε βαρκάδα σε μια καταιγίδα. Εάν είστε πάνω στο νερό και δείτε κακοκαιρία να πλησιάζει, κατευθυνθείτε αμέσως για την ακτή. Θυμηθείτε να υποβάλετε ένα σχέδιο ιστιοπλοΐας με ένα υπεύθυνο άτομο και να παρακολουθείτε συχνά την εκπομπή VHF marine ή Weatheradio καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας.•Ασφαλίστε ό,τι μπορεί να φουσκώσει ή να ξεσκιστεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Τα ιπτάμενα αντικείμενα, όπως κάδοι σκουπιδιών και έπιπλα γκαζόν, μπορεί να τραυματίσουν ανθρώπους και να βλάψουν περιουσίες.•Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πάτε στην προστατευμένη περιοχή που εσείς και η οικογένειά σας προσδιορίσατε στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης σας.-Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας•Εάν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, μείνετε μακριά από παράθυρα, πόρτες και τζάκια.•Εάν σας συμβουλεύσουν οι υπάλληλοι να εκκενώσετε, κάντε το. Η καθυστέρηση μπορεί να καταστήσει δύσκολη ή αδύνατη τη μεταγενέστερη εκκένωση. 

Πάρτε το κιτ έκτακτης ανάγκης μαζί σας.•Εάν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κινητό ή ασύρματο τηλέφωνο κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής καταιγίδας, αλλά δεν είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε ένα ενσύρματο τηλέφωνο.•Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο μακριά από δέντρα ή καλώδια ρεύματος που μπορεί να πέσουν πάνω σας. Αποφύγετε τη βάση από απότομες ή ασταθείς πλαγιές και χαμηλές περιοχές επιρρεπείς σε πλημμύρες. Μείνε μέσα στο αυτοκίνητο.Και τέλος Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την ψυχική υγεία πώς;Οι σχετικές καταστροφές προκαλούν αντιδράσεις που σχετίζονται με το άγχος καθώς και χρόνιες και σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας. Οι πλημμύρες και οι παρατεταμένες ξηρασίες έχουν συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και διαταραχών μετατραυματικού στρες. Το τραύμα και οι απώλειες από μια καταστροφή, όπως η απώλεια ενός σπιτιού ή της δουλειάς και η αποσύνδεση από τη γειτονιά και την κοινότητα, μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη και το άγχος.Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν επίσης συσχετιστεί με αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς και της ενδοοικογενειακής βίας. 

Η έκθεση σε υπερβολική ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη χρήση αλκοόλ για την αντιμετώπιση του στρες, αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία και επείγοντα για άτομα με ψυχική υγεία ή ψυχιατρικές παθήσεις και αύξηση των αυτοκτονιών.Η ανάγκη για υπηρεσίες ψυχικής υγείας αυξάνεται μετά από μια καταστροφή που σχετίζεται με το κλίμα. Ταυτόχρονα, συχνά παρατηρείται διακοπή των υπηρεσιών ή μείωση της διαθεσιμότητας ή της προσβασιμότητας των υπηρεσιών.( Joshua C. Morganstein,2019)

(πηγές:ard.mhcc,E.L,EΠΠΑ,C.S,A.P.A.P.O.P)

salus-conscientia.gr

06/11/22

© 2022 Το προσωπικό blog
του Κωνσταντίνου Ζουμπιάδη.
Διατηρούνται όλα τα  δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!