Πρόληψη για το κινητό τηλέφωνο

2022-11-08

Πρόληψη για το Κινητό τηλέφωνο

Σε όλο τον πλανήτη οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Face...., το Insta..., το Tik To.., το Twit..., το YouTub....και πολλές άλλες πλατφόρμες που, με τη σειρά τους, τοποθετούν πολλά από τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες της προσωπικότητάς μας στο Διαδίκτυο για να καταγράψει και να χρησιμοποιήσει ο κόσμος και η τεχνολογία. Στην ουσία παρέχουμε εμείς οι ίδιοι , τόσες πολλές πληροφορίες για τον εαυτό μας στις καθημερινές μας αναρτήσεις(διαδικτυακές συνομιλίες και τη συμπεριφορά μας).

Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να εκπλαγούμε, που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι συσκευές μας γνωρίζουν καλύτερα από ό,τι γνωρίζουμε εμείς τους εαυτούς μας.Σίγουρα δεν είμαι ο μόνος που θα αναρωτήθηκα , πόσες πληροφορίες έχουν για εμένα οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης; Ανοίγετε ποτέ μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας για να βρείτε μια διαφήμιση για ένα αντικείμενο που συζητήσατε πρόσφατα; Νιώθετε ότι σας παρακολουθούν στο διαδίκτυο και αναρωτιέστε αν το smartphone σας ακούει τις συνομιλίες σας;

Σήμερα, είναι δυνατό για κάποιο "κακοπροαίρετο" άτομο να χακάρει το τηλέφωνό σας εάν έχει τα κατάλληλα κακόβουλα εργαλεία. Όχι μόνο έχει γίνει πολύ φθηνότερο τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει γίνει και πολύ λιγότερο περίπλοκο. - Δώστε προσοχή σε όλα τα παρακάτω -Πώς μπορείτε καταλάβετε εάν κάποιος κατασκοπεύει το τηλέφωνό σας

Ο εντοπισμός spyware στο τηλέφωνό σας είναι δύσκολος επειδή συνήθως θα είναι κρυφό ή θα λειτουργεί σε stealth λειτουργία .Για να δείτε εάν το τηλέφωνό σας παρακολουθείται, ελέγξτε για ύποπτα αρχεία και εφαρμογές, ασυνήθιστη ή δυσλειτουργική συμπεριφορά της συσκευής και περίεργα μηνύματα.Εδώ είναι 10 από τα πιο κοινά σημάδια ότι κάποιος κατασκοπεύει το τηλέφωνό σας :1. Άγνωστες εφαρμογές(στο κινητό)2. Η συσκευή σας είναι "Rooted" ή "Jailbroken"3. Η μπαταρία εξαντλείται γρήγορα4. Το τηλέφωνό σας ζεσταίνεται πολύ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ομοίως, εάν υπάρξει ξαφνική πτώση στην ταχύτητα επεξεργασίας του τηλεφώνου σας,να είστε υποψιασμένοι, μπορεί να οφείλεται σε κατασκοπεία.5. Ασυνήθιστα υψηλή χρήση δεδομένων6. Παράξενη δραστηριότητα σε κατάσταση αναμονήςΤο τηλέφωνό σας εξακολουθεί να μπορεί να λαμβάνει μηνύματα και κλήσεις όταν είναι σε αναμονή (ή σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας), αλλά δεν θα πρέπει να ανάβει ή να κάνει θορύβους για κανέναν άλλο λόγο. Αν είναι, τότε μπορεί να είναι σύμπτωμα spyware.Ομοίως, η οθόνη του τηλεφώνου σας θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένη και όχι απλώς να είναι σκοτεινή όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.7. Ζητήματα με τον τερματισμό λειτουργίας του τηλεφώνου,φαινομενικά τυχαίες επανεκκινήσεις

Οι εφαρμογές spyware ενδέχεται μερικές φορές να παρεμβαίνουν στη διαδικασία τερματισμού λειτουργίας ενός τηλεφώνου, με αποτέλεσμα η συσκευή να μην απενεργοποιείται σωστά ή να χρειάζεται ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα για να το κάνει.Το 2014, ο Έ.Σνόουντεν αποκάλυψε την τεχνολογία της NSA που εμποδίζει την πλήρη απενεργοποίηση των τηλεφώνων, για να τα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια για σκοπούς υποκλοπής. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ εξελιγμένης και εξαιρετικά στοχευμένης επίθεσης, αλλά δείχνει ότι αυτή η μορφή κατασκοπείας είναι δυνατή.8. Λαμβάνετε Περίεργα μηνύματα SMS 9. Η αυτόματη διόρθωση δεν συμπεριφέρεται σωστά•keyloggers είναι μια μορφή spyware10.

 Ποιότητα στιγμιότυπου οθόνης

Εάν παρατηρήσετε ότι η ποιότητα των στιγμιότυπων οθόνης είναι χειρότερη από την αναμενόμενη,ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι αποκλειστικά spyware. Μπορούν επίσης να προκληθούν από άλλες μορφές κακόβουλου λογισμικού. 

Τα adware, για παράδειγμα, μπορούν να επιβραδύνουν το τηλέφωνό σας και να εξαντλήσουν δεδομένα.Ομοίως, υπάρχουν ιστότοποι που εξορύσσουν κρυφά τους «εφεδρικούς» πόρους της CPU σας που μπορούν να καταναλώσουν περισσότερο από το 5% της ισχύος της μπαταρίας σας σε δέκα λεπτά .Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συσκευή σας γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, αλλά δεν κατασκοπεύεστε απαραίτητα.•Πώς να επιβεβαιώσετε ότι υπάρχει λογισμικό υποκλοπής στο τηλέφωνό σαςΕάν υποψιάζεστε ότι το τηλέφωνό σας κατασκοπεύεται, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το επιβεβαιώσετε.

Υπαρχουν εφαρμογές εταιρειών που ελέγχουν εάν η συσκευή σας έχει εφαρμογές spyware.•Προστατευτείτε από κάποιον που παραβιάζει το κινητό σας τηλέφωνο και σας κατασκοπεύει:1. Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασής σας.2. Επανεκκινήστε το τηλέφωνό σας.3. Ενημερώστε τη συσκευή και τις εφαρμογές σας.4. Σαρώστε τη συσκευή σας για spyware.(Μπορείτε να το κάνετε αυτό τόσο για iOS όσο και για Android χρησιμοποιώντας τα ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία)5. Ελέγξτε εάν οι Χάρτες Google ή η Apple "Find My (iPhone, iPad, iPod)" μοιράζονται την τοποθεσία σας.

Πώς να σταματήσετε να μοιράζεστε την τοποθεσία σας στους Χάρτες Google:- Στη συσκευή σας, ανοίξτε την εφαρμογή Χάρτες Google.- Πατήστε τον Κύκλο λογαριασμού επάνω δεξιά.- Πατήστε Κοινή χρήση τοποθεσίας.- Καταργήστε τυχόν λογαριασμούς με τους οποίους μοιράζεστε την τοποθεσία σας.Πώς να σταματήσετε να μοιράζεστε την τοποθεσία σας στο Find My (iPhone/iPad/iPod):- Στη συσκευή σας, ανοίξτε την εφαρμογή Εύρεση μου.- Πατήστε Με.- Απενεργοποιήστε την κοινή χρήση της τοποθεσίας μου.Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα εφαρμογών που επιτρέπουν την κοινή χρήση τοποθεσίας, αλλά να είστε προσεκτικοί και να ελέγξετε τη συσκευή σας για οποιαδήποτε εφαρμογή που θα μπορούσε να επιτρέψει την κοινοποίηση της τοποθεσίας σας άθελά σας με τρίτους.6. Ελέγξτε τον συνδεδεμένο λογαριασμό στο Google Chrome.Για να ελέγξετε τον συνδεδεμένο λογαριασμό σας:- Στη συσκευή σας, ανοίξτε την εφαρμογή Google Chrome- Πατήστε τις 3 κουκκίδες στην επάνω δεξιά γωνία- Πατήστε «Ρυθμίσεις»- Στην περιοχή «Λογαριασμός», θα πρέπει να μπορείτε να δείτε τη διεύθυνση email που έχετε συνδεθεί.- Εάν είναι λανθασμένη, πατήστε στη διεύθυνση email και, στη συνέχεια, πατήστε "Έξοδος και απενεργοποίηση συγχρονισμού".- Αφού το κάνετε αυτό, θα πρέπει να αλλάξετε τους κωδικούς πρόσβασης για τους σημαντικούς λογαριασμούς σας.7. Ελέγξτε τη συσκευή σας για εφαρμογές που χρησιμοποιούν την τοποθεσία, το μικρόφωνο ή την κάμερά σας.8. Χρησιμοποιήστε ένα VPN.

Η χρήση ενός αξιόπιστου VPN (Virtual Private Network) θα κρυπτογραφήσει όλη την κίνηση μεταξύ του τηλεφώνου σας και οποιουδήποτε διαδικτυακού πόρου στον οποίο έχει πρόσβαση. Είτε πρόκειται για τον λογαριασμό email σας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε.9. Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων.Για να μάθετε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων στο Apple iOS ή για συσκευές Android που χρησιμοποιούν Google υπάρχουν οδηγίες 10. Επαναφέρετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας.Αυτή είναι η έσχατη λύση που θα πρέπει να χρησιμοποιείται πραγματικά μόνο εάν τίποτα άλλο δεν λειτουργεί.

Εάν υποψιάζεστε ότι γνωρίζετε το "κακοπροαίρετο άτομο" που κατασκοπεύει το τηλέφωνό σας, σκεφτείτε προσεκτικά πριν τον αντιμετωπίσετε και μην κάνετε ποτέ κάτι που θα μπορούσε να σας βάλει σε κίνδυνο. Να θυμάστε, το πρώτο μέλημα σας ,ειναι να είστε πάντα ασφαλείς.

( Πηγές:certosoftware.com,top10vpn.com,yourtango.com,michigan.g)

Tips for me:Σε περίπτωση προβλήματος σας επικοινωνήστε με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας και φυσικά με την Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Χώρας σας , Ανάφερε το !Χρήσιμος αριθμός επικοινωνίας: η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού ΕγκλήματοςΤηλέφωνο : 11188https://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content...Προτεινόμενη σελίδα : https://www.facebook.com/CSIInsitute/

salus-conscientia.gr

08/11/22

© 2022 Το προσωπικό blog
του Κωνσταντίνου Ζουμπιάδη.
Διατηρούνται όλα τα  δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!