Πρόληψη ατυχημάτων στο σπίτι

2022-10-29

Ακόμη και στα πιο ευσυνείδητα νοικοκυριά, μέσο όρο είναι σύνηθες και προσπαθούμε να κάνουμε το περιβάλλον στην οικία ασφαλέστερο,ειδικά για τα μικρά παιδιά.

Τα πιο κοινά "ατυχήματα" που μπορεί να συμβούν στο σπίτι :

- Πνιγμός

Τα μικρά παιδιά μπορούν να πνιγούν σε πολύ ρηχά νερά, γι' αυτό θα πρέπει να επιτηρούνται ανά πάσα στιγμή όταν βρίσκονται κοντά τους. Αυτό περιλαμβάνει διακοσμητικές λίμνες κήπου, υδάτινα στοιχεία, ακόμη και λουτρά.- Πνιγμός από αντικείμενα Τα παιδιά μπορεί συχνά να γοητεύονται με το να βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους και να τα καταπίνουν, πράγμα που σημαίνει ότι ο πνιγμός είναι ένας κοινός κίνδυνος. Εάν δεν μπορείτε να αποσπάσετε το αντικείμενο αμέσως, καλέστε αμέσως το 166.

- Δηλητηρίαση

Τα περισσότερα περιστατικά δηλητηριάσεων αφορούν φάρμακα, οικιακά προϊόντα και καλλυντικά γύρω από το σπίτι. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να φυλάξετε οτιδήποτε μπορεί να είναι επικίνδυνο σε περίπτωση κατάποσης μακριά από παιδιά ως απαραίτητο μέρος των πρώτων βοηθειών στο σπίτι.

- Εγκαύματα

Τα ζεστά ροφήματα προκαλούν τα περισσότερα εγκαύματα και εγκαύματα σε παιδιά κάτω των πέντε ετών και, φυσικά, τα παιδιά πρέπει να φυλάσσονται σε απόσταση ασφαλείας μακριά από εστίες, κουζίνες, σίδερα, ισιωτικά μαλλιών και σπίρτα, καθώς αυτά μπορεί να είναι και επικίνδυνα. Οποιοδήποτε έγκαυμα πρέπει να διατηρείται κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για δέκα λεπτά και στη συνέχεια να αξιολογείται.Στο οργανωμένο κουτί πρώτων βοηθειών σας :μπορεί να είναι ένας ιδανικός τρόπος για να φροντίσετε τα εγκαύματα και να τα διατηρήσετε καθαρά και να τα βοηθήσετε να επουλωθούν.

- Κοψίματα

Οποιαδήποτε περικοπή σημαίνει ότι θα υπάρχει λίγο αίμα και αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που σχετίζονται με τις πρώτες βοήθειες για τα παιδιά. Ασκήστε πίεση για να σταματήσετε την αιμορραγία και εφαρμόστε αντισηπτικό στην περιοχή. Η αξιολόγηση της κατάστασης είναι σημαντική, αλλά (γενικά μιλώντας) εάν το αίμα σταματήσει μετά από πίεση, είναι πιθανό να πρόκειται για ένα μικρό κόψιμο που δεν θα χρειαστεί ράμματα. - Διαστρέμματα Διάστρεμμα είναι όταν ένας σύνδεσμος, που συνδέει μέρη μιας άρθρωσης, τεντώνεται, συστρέφεται ή σχίζεται. Τα γόνατα, οι αστραγάλοι και οι καρποί είναι τα πιο κοινά μέρη του σώματος που επηρεάζονται. Εάν συμβεί αυτό, εφαρμόστε μια παγοκύστη από το κιτ πρώτων βοηθειών σας, ξεκουράστε την πληγείσα περιοχή και δώστε της χρόνο να επουλωθεί

- Τραυματισμοί που σχετίζονται με γυαλί

Το σπασμένο γυαλί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά κοψίματα και, επομένως, η χρήση του υλικού γύρω από το σπίτι σε έπιπλα ή εξαρτήματα θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά εάν έχετε νεαρή οικογένεια. Βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες, τα τραπέζια και τα ράφια συμμορφώνονται με τα πρότυπα ασφαλείας. 

- Ηλεκτροπληξία Ο κίνδυνος από ηλεκτροπληξία εξαρτάται από τον τύπο του ρεύματος, το πόσο υψηλή είναι η τάση, τον τρόπο με τον οποίο το ρεύμα διήλθε στο σώμα, τη γενική υγεία του ατόμου και το πόσο γρήγορα αντιμετωπίζεται το άτομο.Μια ηλεκτροπληξία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα ή μπορεί να μην αφήσει ορατό σημάδι στο δέρμα. Σε κάθε περίπτωση, ένα ηλεκτρικό ρεύμα που διέρχεται από το σώμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο εσωτερικό του σώματος, καρδιακή ανακοπή ή άλλο τραυματισμό. Κάτω από ορισμένες συνθήκες, ακόμη και μια μικρή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να είναι θανατηφόρα.

- Πτώση αντικειμένων

 Όταν τα παιδιά αρχίζουν να κυκλοφορούν μόνα τους, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να τραβήξουν αντικείμενα πάνω τους. Το να έχετε επίγνωση της υγείας των παιδιών σας σημαίνει να βεβαιωθείτε ότι τυχόν συρόμενα ηλεκτρικά καλώδια, οι άκρες του τραπεζομάντιλου και οι πετσέτες πιάτων δεν είναι προσβάσιμα για να βοηθήσετε στην αποφυγή ατυχημάτων.- Ταξίδια και πτώσειςΜια πτώση μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο συχνή μεταξύ των πολύ νέων και των πολύ ηλικιωμένων. Συχνά, το να πέφτουν σαν παιδί θα βλάψουν μόνο την υπερηφάνειά τους και μερικές κατευναστικές λέξεις είναι το μόνο που χρειάζονται. Ωστόσο, εάν το άτομο που έχει πέσει στη συνέχεια νυστάσει, κάνει εμετό ή χάσει τις αισθήσεις του, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή. 

- Μώλωπες

Ακόμη και μια πτώση που δεν είναι σοβαρή μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες μελανιές που μπορεί να είναι αρκετά επώδυνες μετέπειτα. Μερικές φορές οι έντονοι μώλωπες μπορεί να κρύβουν πιο σοβαρά προβλήματα, όπως σπασμένα κόκαλα, επομένως εάν υπάρχει μεγάλος συνεχής πόνος ή η κίνηση ενός άκρου είναι πολύ περιορισμένη ή αδύνατη, θα πρέπει να αναζητήσετε και πάλι επαγγελματική βοήθεια.

( πηγές:b.c.u,m.c)

ΕΦΟΣΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ✓ Λάβετε προληπτικά μέτρα ασφαλείας,φτιάξτε οργανώσετε το Κιτ πρώτων βοηθειών σας και ✓ Μάθετε Πρώτες Βοήθειες

 ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

 • ΕΚΑΒ: 166 Καλείτε το 166 όταν χρειάζεται άμεση βοήθεια μεταφοράς σε νοσοκομείο.

• Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210 7793777 παροχή πληροφοριών και οδηγιών στους γιατρούς, τα νοσοκομεία και το κοινό για δηλητηριάσεις όλων των ηλικιών.

• Πυροσβεστική υπηρεσία: 199

• Αστυνομία: 100

https://www.salus-conscientia.gr/


© 2022 Το προσωπικό blog
του Κωνσταντίνου Ζουμπιάδη.
Διατηρούνται όλα τα  δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!