Ένας τετράποδος φίλος

2022-09-05

Ένας τετράποδος φίλος ,παρέχει άνευ όρων αγάπη και υποστήριξη, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε δύσκολες στιγμές.
Αν και οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι φροντίζουμε τους σκύλους συντρόφους μας, είναι αμοιβαίο: τα σκυλιά μας φροντίζουν και η επιστήμη το επιβεβαιώνει.
10 επιστημονικά πλεονεκτήματα της ύπαρξης σκύλου
Από την Kaitlyn Arford.

✓ Οφέλη στον άνθρωπο από την κατοχή σκύλου!
1. Τα σκυλιά μας κάνουν να νιώθουμε λιγότερο μόνοι.
Τα σκυλιά μπορούν να είναι δίπλα σας ακόμα και όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν. Προσφέρουν αγάπη άνευ όρων, συναισθηματική υποστήριξη και συνεχείς αγκαλιές που βοηθούν στην αποτροπή της κοινωνικής απομόνωσης. Μια μικρή αυστραλιανή μελέτη ανακάλυψε ότι η ιδιοκτησία σκύλου μειώνει τη μοναξιά.
Μια εθνική έρευνα ιδιοκτητών και μη ιδιοκτητών κατοικίδιων από το Ινστιτούτο Έρευνας Ανθρώπινων Ζώων διαπίστωσε ότι το 85 τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια μειώνει τη μοναξιά. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-κατοικίδιου μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης.
2. Τα σκυλιά κάνουν καλό στην καρδιά σας.
Η ιδιοκτησία ενός σκύλου μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1950 και 2019 διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Μελέτες δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και βελτιωμένες αντιδράσεις στο στρες.
Ακόμη και μόνο η συμβίωση με έναν σκύλο κάνει τη διαφορά - τα άτομα που είχαν βιώσει προηγούμενα στεφανιαία επεισόδια είχαν ακόμη υψηλότερο επίπεδο μείωσης του κινδύνου θανάτου. Έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο δεσμός μεταξύ ανθρώπων και σκύλων μειώνει το στρες, το οποίο είναι μια κύρια αιτία καρδιαγγειακών προβλημάτων.
3. Οι σκύλοι σας βοηθούν να σταματήσετε να αγχώνεστε.
Ο σκύλος σύντροφός σας μπορεί να προσφέρει άνεση και να διευκολύνει τις ανησυχίες σας. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι σκύλοι και οι σκύλοι θεραπείας βοηθούν στην ανακούφιση του στρες και του άγχους.
Ακόμη και μόνο το να χαϊδεύετε έναν οικείο σκύλο μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, επιβραδύνει την αναπνοή και χαλαρώνει την ένταση των μυών. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανακάλυψαν ότι μόλις 10 λεπτά χάιδεμα ενός σκύλου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν σημαντική μείωση της κορτιζόλης, μιας σημαντικής ορμόνης του στρες.
4. Τα σκυλιά μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την κρίση
Τα σκυλιά μας βοηθούν να ανακάμψουμε ψυχολογικά από μια κρίση. Το Κολλέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Purdue ανακάλυψε ότι οι στρατιωτικοί βετεράνοι με PTSD τα πηγαίνουν καλύτερα τόσο φυσιολογικά όσο και ψυχολογικά όταν έχουν σκύλο υπηρεσίας. Οι βετεράνοι με σκύλο υπηρεσίας είχαν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα PTSD και εμφάνισαν βελτιωμένες δεξιότητες αντιμετώπισης.
5. Τα σκυλιά σας ενθαρρύνουν να κινηθείτε.
Αυτές οι μεγάλες διαδρομές κατά μήκος πεζοδρομίων, μονοπατιών και μονοπατιών αθροίζονται. Μια βρετανική μελέτη του 2019 ανακάλυψε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους μη ιδιοκτήτες σκύλων να τηρούν τις οδηγίες καθημερινής φυσικής δραστηριότητας. Οι ιδιοκτήτες σκύλων περνούν σχεδόν 300 λεπτά κάθε εβδομάδα περπατώντας με τα σκυλιά τους. Αυτό είναι 200 περισσότερα λεπτά περπάτημα από άτομα που δεν έχουν δικό τους κουτάβι.
6. Τα σκυλιά σε κάνουν πιο ελκυστικό -ακόμα και εικονικά.
Αν ψάχνετε για ραντεβού, ίσως είναι καιρός να πάρετε έναν σκύλο. Η παρουσία ενός σκύλου μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται πιο συμπαθείς και ελκυστικοί.
Σε μια σειρά μελετών , οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν τον αριθμό τηλεφώνου μιας γυναίκας όταν είχαν μαζί τους έναν σκύλο. Σε μια άλλη μελέτη , οι ερευνητές ζήτησαν από άτομα να βαθμολογήσουν τους ανθρώπους σε φωτογραφίες και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι έδειχναν πιο χαρούμενοι και πιο χαλαροί όταν εμφανίζονταν με έναν σκύλο.
Μια μελέτη από το Pet Wingman διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες σαρώνουν περισσότερο προς τα δεξιά όταν περιλαμβάνουν μια φωτογραφία προφίλ του κουταβιού τους. Οι γυναίκες ωφελήθηκαν περισσότερο από τους άνδρες με σκύλους στα προφίλ τους. (Και η εύρεση φωτογραφιών Fido στο ρολό της φωτογραφικής μηχανής σας δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα - μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 65 τοις εκατό των ιδιοκτητών σκύλων παραδέχονται ότι τραβούν περισσότερες φωτογραφίες του σκύλου τους από τους σημαντικούς άλλους.)
7. Τα σκυλιά μας κάνουν πιο κοινωνικούς.
Το περπάτημα με έναν σκύλο σύντροφο μπορεί να μας κάνει πιο προσιτούς και να δώσει στους ανθρώπους ένα ξεκίνημα συζήτησης. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε μιλήσει με άλλα άτομα, είτε είναι γείτονές σας είτε νέοι φίλοι στο πάρκο σκύλων .
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περίπου το 40 τοις εκατό των ιδιοκτητών σκύλων είχαν πιο εύκολο χρόνο να κάνουν φίλους. Τα σκυλιά είναι ο τέλειος τρόπος για να γνωρίσετε αγνώστους και να δημιουργήσετε νέες φιλίες.
Μια μελέτη στο Cummings School of Veterinary Medicine στο Πανεπιστήμιο Tufts κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έχουν ισχυρό δέσιμο με ένα κατοικίδιο αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με τις ανθρώπινες σχέσεις και τις κοινότητές τους.
8.Τα σκυλιά είναι τόσο αξιολάτρευτα που μας κάνουν να τα αγαπάμε
Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο τα κουτάβια είναι τόσο ακαταμάχητα: τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός σκύλου έχουν ένα « βρεφικό σχήμα ». Αυτοί οι «κοινωνικοί απελευθερωτές» πυροδοτούν μια έμφυτη απόκριση του φροντιστή στους ανθρώπους. Έτσι, την επόμενη φορά που δεν θα σταματήσετε να παρακολουθείτε αυτό το βίντεο με σκύλους, ξέρετε ότι αυτά τα μεγάλα μάτια και τα δισκέτα είναι επιστημονικά ελκυστικά.
9.Τα σκυλιά μας κάνουν πιο ευτυχισμένους
Το να κοιτάς μόνο ένα σκύλο μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση: μια μελέτη του 2009 στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι το να κοιτάς στα μάτια του σκύλου σου αυξάνει το επίπεδο της ωκυτοκίνης σου, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης». Εκτός από τα γενικά οφέλη για την υγεία από την ιδιοκτησία ενός σκύλου, είναι φυσικά ενισχυτικά της διάθεσης. Όσοι έχουν AIDS είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη εάν έχουν κατοικίδιο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 .
10.Οι σκύλοι βοηθούν τους ηλικιωμένους με τη γνωστική λειτουργία και την κοινωνική αλληλεπίδραση
Μελέτες που διερευνούν τις επιπτώσεις των σκύλων στους ηλικιωμένους βρήκαν θετικά αποτελέσματα . Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία με κατοικίδια βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία των κατοίκων με ψυχικές ασθένειες σε μακροχρόνια φροντίδα. Ένας άλλος έδειξε σημαντικές μειώσεις στις ταραγμένες συμπεριφορές σε ηλικιωμένους με άνοια και βελτιωμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
(🌐Α.K.C)

🌐🛡️

© 2022 Το προσωπικό blog
του Κωνσταντίνου Ζουμπιάδη.
Διατηρούνται όλα τα  δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!