Επιβίωση στην διακοπή ρεύματος

2022-12-11


Σήμερα, βασιζόμαστε  στην τεχνολογία για την επικοινωνία, το φαγητό ,την θέρμανση κ.α.

Πως όμως θα ανταπεξέλθουμε σε περίπτωση απώλειας της ηλεκτρικής ενέργειας;

 Οι διακοπές ρεύματος μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι.   Το κρύο είναι η αιτία πολλών διακοπών ρεύματος το χειμώνα. 

Τα ηλεκτρικά συστήματα είναι κατασκευασμένα για να λειτουργούν καλύτερα σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών και εάν δεν πληρούνται, οι πιέσεις που εφαρμόζονται στο σύστημα πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αστοχία. Επίσης, ο πάγος και οι ισχυροί άνεμοι μπορεί να βλάψουν τις γραμμές παροχής ρεύματος που οδηγούν σε διακοπές ρεύματος.

Οι διακοπές ρεύματος μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι. Μια διακοπή ρεύματος είναι κάτι περισσότερο από μια ταλαιπωρία. Μπορεί να οδηγήσει σε δαπανηρές επισκευές και μπορεί ακόμη και να είναι επικίνδυνο για εσάς και την οικογένειά σας.

Για παράδειγμα: Όταν χτυπά μια φυσική καταστροφή, το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στην επιβίωσή σας ,να είστε χωρίς φαγητό και νερό. Ίσως το δεύτερο χειρότερο είναι να είσαι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Αιτίες: Ανεμοστρόβιλοι, τυφώνες, σεισμοί, σοβαρές καταιγίδες, πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα ,μπορούν εύκολα να διακόψουν την ηλεκτροδότηση στο σπίτι σας. Αλλά ακόμη και ένα ανθρώπινο χέρι ή ένα ζώο ή πάρα πολλές μονάδες κλιματισμού στο ηλεκτρικό δίκτυο μπορεί να προκαλέσουν διακοπή ρεύματος.

Όταν χτυπήσει μια μεγάλη καταιγίδα, μια επακόλουθη διακοπή ρεύματος μπορεί να διαρκέσει για ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες , ανάλογα με τη σοβαρότητα της ζημιάς που αφήνει πίσω της. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αξίζει να γνωρίζετε τι θα κάνει εσάς και την οικογένειά σας με ασφάλεια μέσα από αυτό. 

Πως θα γνωρίζεται πότε συμβαίνει μια καταστροφή:

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους θα διαπιστώσετε ότι συμβαίνει έκτακτη ανάγκη ή καταστροφή. Οι προειδοποιήσεις για τον καιρό συνήθως δίνονται στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ένα «ρολόι έντονων καιρικών φαινομένων» σημαίνει ότι μπορεί να αναπτυχθούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Μια «προειδοποίηση έντονων καιρικών φαινομένων» σημαίνει ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί έντονα καιρικά φαινόμενα και ότι θα πρέπει να προετοιμαστείτε να αναζητήσετε καταφύγιο αμέσως.

Σε άλλες περιπτώσεις, θα μπορούσε να ηχήσει μια σειρήνα. Οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης μπορούν να περάσουν και να δώσουν οδηγίες από ένα μεγάφωνο ή μπορεί ακόμη και να έρθουν στην πόρτα σας. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να ακούσετε ραδιόφωνο ή τηλεόραση για περισσότερες πληροφορίες έκτακτης ανάγκης.

Λάβετε προληπτικά μέτρα για μια πιθανή διακοπή ρεύματος λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω:

 •  Αντιμετωπίστε πρώτα τα μεγαλύτερα ζητήματα ασφάλειας: να έχετε φως στο σκοτάδι, να παραμείνετε ζεστοί και στεγνοί και να παρέχετε φαγητό στον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Να έχετε αρκετό μη αναλώσιμο φαγητό και νερό (ξηρά τροφή-κονσέρβες, εμφιαλωμένο νερό).Αν έχετε τζάκι ή ξυλόσομπα ,εφεδρικά ξύλα.
 • Κρατήστε το ψυγείο και τον καταψύκτη σας κλειστά. Τα τρόφιμα μπορούν να παραμείνουν βρώσιμα σε ψυγείο για μία ή δύο ημέρες στο ψυγείο σας, ανάλογα με το τι είναι. Το φαγητό στην κατάψυξή σας μπορεί να διαρκέσει μια εβδομάδα. Ωστόσο, εάν ανοίξετε οποιοδήποτε από τα δύο, τα τρόφιμα μπορούν να χαλάσουν πολύ πιο γρήγορα, κάτι που είναι μια ατυχής απώλεια χρημάτων κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος που συμβαίνει συχνά.
 • Φακοί και επιπλέον μπαταρίες,φανάρια με μπαταρία Led. Όταν σβήνουν τα φώτα, οι φακοί μεγάλης διάρκειας αξίζουν το βάρος τους σε χρυσό.
 • Αποφύγετε τη χρήση κεριών ή ανοιχτής φλόγας ως πηγή φωτός, καθώς θα μπορούσε να είναι κίνδυνος πυρκαγιάς, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν παιδιά ή κατοικίδια ζώα στο σπίτι. Ενώ είναι ρομαντικά, μπορούν να ανατραπούν πολύ εύκολα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, εάν αυτό είναι το μόνο που έχετε στη διάθεσή σας, απλώς προσέξτε να μην αφήσετε κεριά ή λαμπτήρες με καύσιμο χωρίς επίβλεψη. Χρησιμοποιήστε ασφαλή κηροπήγια. Τα άδεια δοχεία τροφίμων μισογεμισμένα με άμμο λειτουργούν υπέροχα. Φροντίστε επίσης να έχετε μια προμήθεια αναπτήρων ή σπίρτα για να ανάψετε τα κεριά σας.
 • Γράψτε τις σημαντικές πληροφορίες σε χαρτί: Κατά τη διάρκεια μιας διακοπής, το κινητό σας τηλέφωνο είναι η σανίδα σωτηρίας σας και είναι πιθανό να θέλετε να το διατηρήσετε φορτισμένο (power bank) σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 • Το κινητό σας τηλέφωνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για φωτισμό,για όσο διαρκεί η μπαταρία. Αυξήστε δραστικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας συνδέοντας το τηλέφωνό σας σε μια φορητή μπαταρία USB.
 • Να έχετε προετοιμάσει ένα κιτ ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης*και κιτ Πρώτων Βοηθειών

 • Κρατήστε καλά εφοδιασμένα κιτ επιβίωσης έκτακτης ανάγκης στο σπίτι, στη δουλειά και στα αυτοκίνητά σας.

 •  Εάν ζείτε σε ψυχρό κλίμα και το σπίτι σας χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση, είναι απαραίτητο να αγοράσετε έναν μη ηλεκτρικό θερμαντήρα.  

 • Χρησιμοποιήστε αέριο,  για να μαγειρέψετε τρόφιμα (που χαλάνε εύκολα)

 •  Εάν έχετε γεννήτρια να την χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια. 

  "Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τη φορητή γεννήτρια σας στο σπίτι ή στο γκαράζ σας", λέει ο Misha Kollontai, επικεφαλής έργου για τις αξιολογήσεις γεννητριών της CR. Επειδή το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα άχρωμο, άοσμο αέριο, «δεν θα μπορούσατε να δείτε ή να μυρίσετε μια συσσώρευση μονοξειδίου του άνθρακα μέχρι να είναι πολύ αργά».

  Χειριστείτε μια γεννήτρια όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σπίτι - η CR συνιστά τουλάχιστον 20 πόδια - και κατευθύνετε την εξάτμιση μακριά από πόρτες ή παράθυρα. Εάν δεν έχετε εγκαταστήσει διακόπτη μεταφοράς, μπορείτε να εκτελέσετε ένα καλώδιο επέκτασης εξωτερικής ισχύος του κατάλληλου μετρητή από τις πρίζες της γεννήτριας σε μεμονωμένες συσκευές, υπό την προϋπόθεση ότι τα καλώδια είναι σωστά διαβαθμισμένα και ακολουθείτε ορισμένες προφυλάξεις. Ο μετρητής του καλωδίου επέκτασης που απαιτεί η γεννήτρια σας θα καθοριστεί στο εγχειρίδιο χρήσης.

Νοιαστείτε για τους γείτονες : Εάν η οικογένεια και το σπίτι σας είναι σώα και αβλαβή, επικοινωνήστε με τους κοντινούς γείτονες και τα μέλη της οικογένειάς σας για να τους ενημερώσετε. Ελέγξτε αν οι ηλικιωμένοι γείτονες μπορούν να κινηθούν όταν τα φώτα δεν είναι αναμμένα ή αν μπορεί να θέλουν ή να χρειάζονται τη βοήθειά σας. Επινοήστε ένα σύστημα για να ενημερώσετε όλους, εάν είναι απαραίτητο.    

    Μαγειρεύοντας και τρώγοντας χωρίς ρεύμα:

 • Ανοίξτε την πόρτα του ψυγείου ή του καταψύκτη σας μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Προγραμματίστε εκ των προτέρων για να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο που η πόρτα είναι ανοιχτή.
 • Εάν η πόρτα παραμείνει κλειστή, ένα ψυγείο χωρίς ρεύμα θα διατηρήσει τα τρόφιμα ασφαλή για τέσσερις ώρες. Ένας πλήρης καταψύκτης θα διατηρήσει τη θερμοκρασία του για 48 ώρες (ή 24 ώρες εάν είναι μισογεμάτος). Αποθηκεύστε τα τρόφιμα έξω εάν η θερμοκρασία είναι αρκετά κρύα (40 μοίρες ή λιγότερο). Παρακολουθήστε τις θερμοκρασίες με θερμόμετρο.
 • Διατηρείτε τις παγοκύστες στον καταψύκτη σας για χρήση σε ψυγεία ή στο ψυγείο σας σε περίπτωση διακοπής.
 • Τρώτε τρόφιμα που γνωρίζετε ότι είναι ασφαλή από την αλλοίωση. Καλά παραδείγματα είναι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά, τα φασόλια και οι σούπες.
 • Αν έχετε, μαγειρέψτε στην ξυλόσομπα σας. Ζεσταίνετε τη σούπα σε κονσέρβα και βράζετε νερό για τσάι και στιγμιαίο καφέ.
 • Κάντε δείπνα με τους γείτονές σας και φιλοξενήστε εκ περιτροπής. Θα τρώτε καλύτερα και θα γνωρίζετε τους γείτονές σας ταυτόχρονα.
 • Εάν ο καιρός το επιτρέπει, μαγειρέψτε στην εξωτερική σας σχάρα, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Λόγω της πιθανότητας αναθυμιάσεων και πυρκαγιάς, μην χρησιμοποιείτε ποτέ εξωτερική σχάρα σε εσωτερικούς χώρους. 
 • Εάν είναι αρκετά κρύο έξω, γεμίστε τις καθαρές πλαστικές κανάτες γάλακτος με νερό και βάλτε τις έξω για να παγώσουν στερεά. Βάλτε αυτές τις κανάτες σε ψυγεία, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν ως προσωρινά ψυγεία για προμήθειες τροφίμων.

 Παραμείνετε ζεστοί σε διακοπή ρεύματος:

Επιλέξτε ένα δωμάτιο στο οποίο οι άνθρωποι και τα κατοικίδια μπορούν να περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μαζί. Επιλέξτε ένα δωμάτιο με λίγα ή καθόλου παράθυρα στη νότια πλευρά για μέγιστη θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και στρώστε με ζεστά ρούχα.

Τυλίξτε όλα τα παράθυρα με κουβέρτες, παπλώματα ή παπλώματα. Ανακαλύψτε παράθυρα με νότιο προσανατολισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αφήσετε τη ζεστασιά του Ήλιου.

 • Ποτέ μην καίτε κάρβουνο για θέρμανση ή μαγείρεμα σε εσωτερικούς χώρους. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε το φούρνο σας ως πηγή θερμότητας.
 • Κάντε μια λίστα (εκ των προτέρων) με τα καταφύγια και τα ξενοδοχεία που επιτρέπουν τα κατοικίδια ζώα, σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσετε με τα δικά σας         

         Τι να κάνετε αν δεν έχετε νερό:

Όταν απειλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, γεμίστε την μπανιέρα σας με νερό (για πλύσιμο και ξέπλυμα). Σημείωση: Εάν περιμένετε οι θερμοκρασίες να πέσουν κάτω από το μηδέν στο σπίτι σας, αποφύγετε να γεμίσετε τη μπανιέρα, καθώς θα μπορούσατε να καταλήξετε με μια παγωμένη (και ραγισμένη) μπανιέρα

 • Σε κρύα κλίματα, συσκευάστε φρέσκο χιόνι σε κουβάδες και φέρτε σε εσωτερικούς χώρους να λιώσουν.
 • Το χειμώνα, κρατήστε τους σωλήνες από το πάγωμα ενεργοποιώντας μια αργή στάλα νερού. Προστατέψτε τους σωλήνες νερού από το πάγωμα τυλίγοντάς τους με στρώματα εφημερίδων και στη συνέχεια πλαστικό περιτύλιγμα.

Το αυτοκίνητο σας:

 • Κρατήστε το ρεζερβουάρ του οχήματός σας τουλάχιστον μισογεμάτο! Τα βενζινάδικα βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία των αντλιών τους. Αντιολισθητικές αλυσίδες (χιόνια),μπετονάκι εφεδρικό.
 • Ποτέ μην οδηγείτε σε ηλεκτροφόρα καλώδια έξω. Ποτέ!
 • Για να αποφύγετε ζημιές από πτώση κλαδιών, προγραμματίστε εκ των προτέρων και μην σταθμεύετε τα αυτοκίνητά σας κάτω από δέντρα. Εάν είναι δυνατόν, αφαιρέστε τυχόν δυνητικά επικίνδυνα ή αδύναμα κλαδιά πολύ πριν από τις καταιγίδες.

Τι να κάνετε μετά από διακοπή ρεύματος:

 • Όταν δεν ξέρουμε αν κάτι είναι φρέσκο, καλύτερα να το πετάμε! Πετάξτε τυχόν ευπαθή τρόφιμα που έχουν εκτεθεί σε θερμοκρασίες άνω των 40 ° F για περισσότερο από δύο ώρες. Εάν δεν είστε σίγουροι αν κάτι είναι ακόμα καλό, είναι καλύτερο να πετάξετε το αντικείμενο έξω και να μην διακινδυνεύσετε να αρρωστήσετε.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε σβήσει τυχόν κεριά και λαμπτήρες π.χ κηροζίνης που χρησιμοποιήσατε κατά τη διάρκεια της διακοπής. Αυτά μπορεί να είναι κίνδυνος πυρκαγιάς όταν αφήνονται χωρίς επίβλεψη.

Το να είσαι χωρίς ρεύμα ακόμη και για μια μέρα μπορεί να είναι απαίσιο, το να είσαι χωρίς για μια εβδομάδα ή περισσότερο μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.  

 • (πηγές:CR,nymag,cityofcoweta,mprepared,almanac)

Η πρόληψη κορωνίδα της καθημερινότητας

salus-conscientia.gr

11/12/22

© 2022 Το προσωπικό blog
του Κωνσταντίνου Ζουμπιάδη.
Διατηρούνται όλα τα  δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!