Ασφαλής Οδήγηση - Οδική Ασφάλεια

2022-11-02

Ευαισθητοποίηση για Οδική Ασφάλεια 

Τα ατυχήματα σε αυτοκινητόδρομο δεν είναι τυχαία.Κάθε χρόνο, άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους. Τα περισσότερα από αυτά τα ατυχήματα προκλήθηκαν από λάθη του οδηγού, όπως προβλήματα οδήγησης, υπερβολική ταχύτητα, επιθετική οδήγηση ή αποσπασμένη οδήγηση.

Η ταχύτητα φαίνεται να είναι σε άνοδο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα γιατί η υπερβολική ταχύτητα μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα του ατυχήματος, με αποτέλεσμα περισσότερους σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους.

Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για παιδιά, εφήβους και νέους ηλικίας 5 έως 29 ετών. Το σώμα των παιδιών είναι πιο ευάλωτο σε τραυματισμό από τροχαίο, καθώς το μαλακό κρανίο τους τα καθιστά πιο επιρρεπή σε σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι απ' ό, τι τους ενήλικες.Απειλητικές επίσης για τη ζωή πρακτικές περιλαμβάνουν , η οδήγηση αποσπασμένης προσοχής(π.χ κινητό τηλέφωνο ) και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.

 Όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες αποσπούν την προσοχή από την οδήγηση. Αποτέλεσμα έρευνας Transport Research Laboratory: << ο κίνδυνος να τρακάρουν μιλώντας στο κινητό ήταν 4 φορές μεγαλύτερος του φυσιολογικού, ασχέτως αν χρησιμοποιούσαν hands free ή όχι.>>Η οδήγηση με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών δεν συνδυάζονται.Πολλές εκδηλώσεις κοινωνικής συναναστροφής της καθημερινότητάς μας εμπεριέχουν αλκοόλ. Επίσης η οδήγηση αποτελεί τη βασική διαθέσιμη επιλογή μετακίνησης μας. Είναι όμως γνωστό σε όλους μας πως η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και η οδήγηση δεν πάνε μαζί.

Το αλκοόλ έχει αρνητικές επιπτώσεις σε βασικές λειτουργίες που έχουν άμεση σχέση με την ικανότητα για οδήγηση. Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής:•Μειώνεται η απόδοση των αντανακλαστικών.•Μειώνεται η ικανότητα αναγνώρισης κινδύνων.•Μειώνεται η δυνατότητα αντίληψης σωστής οδικής συμπεριφοράς.•Διαστρεβλώνεται η αντίληψη του χώρου και του χρόνου.Οι επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές όχι μόνο σας θέτουν σε κίνδυνο σύγκρουσης, αλλά μπορούν επίσης να θέσουν σε περιττό κίνδυνο τους γενναίους πρώτους ανταποκριτές που φτάνουν στο σημείο.

Σε αυτές τις μοναδικές στιγμές, κανείς δεν θέλει να εκτρέψει πολύτιμο χρόνο και πόρους από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.✓Φορέστε τη ζώνη σαςΣύμφωνα με μελέτες, η χρήση ζώνης ασφαλείας μειώνει την πιθανότητα να σκοτωθείς σε τροχαίο κατά 60%. Η ζώνη ασφαλείας είναι η καλύτερη προστασία σας από τραυματισμό και θάνατο σε ατύχημα σε αυτοκινητόδρομο.•Ποτέ μην λειτουργείτε το αυτοκίνητο ή το φορτηγό σας μέχρι να κουμπώσουν όλοι!•Δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας. •Χρησιμοποιήστε τη ζώνη ασφαλείας σας κάθε φορά που ταξιδεύετε.•Οι ζώνες ασφαλείας είναι η καλύτερη άμυνά σας απέναντι σε έναν μεθυσμένο οδηγό.• Χρησιμοποιείτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας σωστά. Προσαρμόστε το έτσι ώστε να βρίσκεται στο πάνω μέρος των μηρών σας και να εφαρμόζει άνετα στον ώμο και το στήθος.

Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας είναι η κύρια αιτία σοβαρών τροχαίων τραυματισμών και θανάτων. Ενώ μόνο το 10 τοις εκατό περίπου των οδηγών δεν φοράνε ζώνες ασφαλείας, οι οδηγοί χωρίς ζώνη ευθύνονται για περίπου το 50 τοις εκατό των θανάτων επιβατών οχημάτων.

 Ακόμα κι αν πηγαίνετε λίγα τετράγωνα μέχρι το κατάστημα, αυτές οι τέσσερις απλές πρακτικές,θα μπορούσαν κάλλιστα να σώσουν τη ζωή σας και να μειώσουν το άγχος στα νοσοκομεία μας και στους πρώτους ανταποκριτές:1.Φοράτε ζώνη ασφαλείας2.Τηρείτε το όριο ταχύτητας3.Παραμένετε συγκεντρωμένοι στην οδήγηση και 4. Οδηγείτε νηφάλια Σας υπενθυμίζουμε ότι εάν πρόκειται να οδηγήσεται , κάντε το με ασφάλεια.✓Η ασφαλής οδήγηση έχει πάντα νόημα.

(πηγές:i.g,n.g,e.n,d.g,a.g)

salus-conscientia.gr

02/11/22

© 2022 Το προσωπικό blog
του Κωνσταντίνου Ζουμπιάδη.
Διατηρούνται όλα τα  δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!