Ασφαλείς σε δημόσιους χώρους

2022-12-16

 Οι δημόσιοι χώροι  μοιράζονται συλλογικά και είναι πολύ σημαντικό να είναι ασφαλής.

 Μπορεί να είναι ένας εσωτερικός ή ένας υπαίθριος χώρος,  στον οποίο έχει πρόσβαση τακτικά ή όχι ο οποιοσδήποτε. Όπως :  πάρκα, δρόμους και περιβάλλοντα συγκοινωνίας, έως εμπορικά κέντρα κ.α.

 Οι ανοιχτοί χώροι μπορεί να συγκεντρώσουν χιλιάδες άτομα (π.χ. στάδια, γήπεδα, αεροδρόμια, μεγάλους κεντρικούς σταθμούς) ή να είναι έρημοι όπως μονοπάτια ή άδειοι σταθμοί. Και στις δύο περιπτώσεις, ο κακός σχεδιασμός μπορεί να μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες για εγκλήματα ή να δώσει στους χρήστες την ιδέα ότι κανείς δεν έχει τον έλεγχο και, ως εκ τούτου, είναι ανασφαλείς.

Οι ευκαιρίες εγκληματικότητας επηρεάζονται από τον σχεδιασμό των αστικών χώρων και τον τρόπο ,τέτοιοι χώροι διατάσσονται στον αστικό ιστό. Οι αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και οι εμπειρογνώμονες ασφάλειας έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο όταν σχεδιάζεται ένας νέος δημόσιος χώρος και εφαρμόζονται οι οδηγίες ασφαλείας.

Τα αστικά περιβάλλοντα που δημιουργούν έγκλημα και φόβο είναι ανθρώπινες κατασκευές (σπίτια, πάρκα, εργοστάσια, συστήματα μεταφορών..) έχει τεράστιο αντίκτυπο στα επίπεδα του φόβου μας και στις ποσότητες, τα είδη και χρονοδιάγραμμα των εγκλημάτων που υποφέρουμε (Brantingham and Brantingham ,1995).

Γνωρίζουμε ότι η εγκληματικότητα είναι έξι φορές πιο συγκεντρωμένη σε μέρη από ό,τι μεταξύ τους άνθρωποι (Weisburd & Telep, 2011)

Αν μία περιοχή προσφέρει ψώνια, αναψυχή και εστιατόρια, αυτή η περιοχή είναι βέβαιο ότι θα έχει υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας από τις κατοικημένες περιοχές  (Clarke & Eck,2007)

Οι τύποι αλληλεπίδρασης που έχει ένας τέτοιος δημόσιος χώρος με τους γύρω του και το περιβάλλον της πόλης θα καθορίσουν τη φύση του ως εγκληματογόνου τόπου.

'Ενας δημόσιος χώρος μπορεί να είναι γεννήτρια εγκλήματος, ένα μέρος με πολλές εγκληματικές ευκαιρίες που είναι γνωστές σε εγκληματίες, για παράδειγμα, ένα κρυφό σημείο έξω από έναν σταθμό διέλευσης μπορεί να παρέχει το τέλειο μέρος για την πώληση παράνομων ουσιών(Brantingham και Brantingham ,1995) .

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να παρέχουν μια λεπτή κατανόηση της χρήσης των δημόσιων χώρων σε σχέση με το έγκλημα και την αντιληπτή ασφάλεια (Ceccato, 2019)

Ψηφιακές λύσεις , μπορούν να είναι όταν υλοποιείται ,χτίζεται μια περιοχή και μετά. Για παράδειγμα, το BIM είναι μια διαδικασία που δημιουργεί και χρησιμοποιεί ένα έξυπνο τρισδιάστατο μοντέλο για την ενημέρωση και την επικοινωνία του έργου αποφάσεις και για προβολή, οπτικοποίηση, προσομοίωση και συνεργασία, κάτι που δίνει μεγαλύτερη σαφήνεια σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του έργου. Το BIM το κάνει πιο εύκολο για να δείξει σε μικροκλίμακα πού βρίσκονται τα προβλήματα ασφάλειας ( BIM σε εμπορικό κέντρο στο Ceccato et al. 2018).

Τα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) έχουν κάνει γεωγραφικές αναλύσεις του εγκλήματος δεδομένα δυνατά για μεγάλο αριθμό χρηστών, διευκολύνοντας την ενσωμάτωση πολλών τύπους δεδομένων σε ένα κοινό χωρικό πλαίσιο (Ceccato, 2013)

Στην εποχή των smartphone, τα «μάτια» συμπληρώνονται από «εφαρμογές» ή  έξυπνες κάμερες, δίνοντας έκφραση σε νέους τρόπους απεικόνισης του τι συμβαίνει στον κοινό χώρο. Αυτή η εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα επαναπροσδιορίσει τι είναι ο κοινωνικός έλεγχος, ιδιαίτερα ο ρόλος των κηδεμόνων και των διαχειριστών θέσεων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εντοπίζουμε και αξιολογείται ένα πρόβλημα ασφάλειας.

Ατομικά και συλλογικά

Ενώ βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, τα ακόλουθα είναι μερικά βασικά προτεινόμενα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβετε υπόψη: Δώστε προσοχή στο περιβάλλον σας.

 • Κρατήστε τα βιβλία, τις τσάντες και τις ηλεκτρονικές συσκευές σας μαζί σας. Μην τα αφήνετε αφύλακτα στη βιβλιοθήκη, στις εγκαταστάσεις εστίασης ή σε άλλους δημόσιους χώρους.
 • Αποφύγετε να περπατάτε μόνοι σας και να χρησιμοποιείτε συντομεύσεις μέσα από άγνωστες, ερημικές περιοχές.
 • Να δείχνετε σίγουροι και να έχετε επίγνωση του περιβάλλοντός σας.
 • Ταξιδέψτε σε καλά φωτισμένες περιοχές και μακριά από θάμνους, πόρτες και κτίρια. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε διαδρομές που χρησιμοποιούνται από άλλους ανθρώπους.
 • Εάν πρέπει να μείνετε μέχρι αργά , μετακινήστε το αυτοκίνητό σας πιο κοντά σε ένα κτίριο, σε μια καλά φωτισμένη περιοχή.
 • Χρησιμοποιήστε την παρέα κάποιου κοντινού σας προσώπου για να κάνετε περίπατο.
 • Έχετε έτοιμα τα κλειδιά σας, ώστε να μπορείτε να εισέλθετε γρήγορα στο αυτοκίνητο ή την κατοικία σας.
 • Κάντε check-in και κάτω από το όχημά σας πριν εισέλθετε.
 • Κλειδώστε το αυτοκίνητό σας μόλις μπείτε ή βγείτε από αυτό. 
 • Κρατήστε κλειστά τα παράθυρα και την ηλιοροφή του αυτοκινήτου.
 • Αν δείτε κάποιο παρατημένο σακίδιο ή ύποπτη συμπεριφορά σε δημόσιο χώρο ανέφερε το  άμεσα. Η δική σου ενέργεια μπορεί να βοηθήσει και τους άλλους.

Τι γίνεται όμως σε μια Μαζική Επίθεση;

Ο δράστης  χρησιμοποιεί όπλα για να επιτεθεί σε πλήθη, στοχεύει σε λιγότερο προστατευμένους χώρους εσωτερικούς ή εξωτερικούς, στόχο έχει να βλάψει πολλά θύματα, χρησιμοποιεί τις επιθέσεις και για να εκφοβίσει, χρησιμοποιεί αυτοσχέδια ή σύγχρονα όπλα

Τύποι μαζικών επιθέσεων

 • Ενεργός σκοπευτής: Άτομα που χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα για να προκαλέσουν μαζικές απώλειες.
 • Εσκεμμένη επίθεση με όχημα (IVA): Άτομα που χρησιμοποιούν ένα όχημα για να προκαλέσουν μαζικές απώλειες.
 • Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός (IED): Άτομα που χρησιμοποιούν αυτοσχέδιες βόμβες για να προκαλέσουν μαζικά θύματα.
 • Άλλες μέθοδοι μαζικών επιθέσεων μπορεί να περιλαμβάνουν μαχαίρια, πυρκαγιές, drones ή άλλα όπλα.

Η πρόληψη είναι το πολύτιμο συστατικό

Προετοιμαστείτε από πριν:

 • Μείνετε σε εγρήγορση. Να είστε πάντα ενήμεροι για το περιβάλλον σας και τους πιθανούς κινδύνους.
 • Αν δείτε κάτι, πείτε το στις τοπικές αρχές. 
 • Παρατηρήστε προειδοποιητικά σημάδια. Τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν ασυνήθιστες ή βίαιες επικοινωνίες, κατάχρηση ουσιών, εκφρασμένο θυμό ή πρόθεση πρόκλησης βλάβης. Αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου.
 • Έχετε ένα σχέδιο εξόδου. Προσδιορίστε εξόδους και περιοχές για να κρυφτείτε όπου κι αν πάτε, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, του σχολείου και των ειδικών εκδηλώσεων.
 • Μάθετε δεξιότητες διάσωσης ,πρώτες βοήθειες,ΚΑΡΠΑ

για να βοηθήσετε  και τους τραυματίες πριν φτάσει η βοήθεια. 

Επιβιώστε ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Μείνετε σε εγρήγορση

 • Δώστε προσοχή σε αυτό που συμβαίνει γύρω σας, ώστε να μπορείτε να αντιδράσετε γρήγορα στις επιθέσεις.

Τρέξτε στην ασφάλεια

 • Εάν υπάρχει μια προσβάσιμη διαδρομή διαφυγής, προσπαθήστε να εκκενώσετε το κτίριο ή την περιοχή, ανεξάρτητα από το αν άλλοι συμφωνούν να ακολουθήσουν.

Κάλυψη και απόκρυψη

 • Εάν η εκκένωση δεν είναι δυνατή, βρείτε ένα μέρος για να κρυφτείτε από την άποψη του εισβολέα και, αν είναι δυνατόν, βάλτε ένα σταθερό φράγμα μεταξύ του εαυτού σας και της απειλής.
 • Σιωπώ.

Αμυνθείτε, διακόψτε, πολεμήστε*

 • Ως έσχατη λύση*, όταν δεν μπορείτε να τρέξετε ή να καλύψετε, προσπαθήστε να διακόψετε την επίθεση ή/και να εξουδετερώσετε τον εισβολέα.
 • Να είστε επιθετικοί και να δεσμεύεστε για τις πράξεις σας.

(ως έσχατη λύση και όχι ως προτεινόμενη ενέργεια)*

Βοηθήστε τους τραυματίες

 • Φροντίστε πρώτα τον εαυτό σας και στη συνέχεια, αν είστε σε θέση, βοηθήστε τους τραυματίες να φτάσουν στην ασφάλεια και να παρέχουν άμεση πρώτη φροντίδα.

Να είστε ασφαλείς ΜΕΤΑ

Καλέστε 100

 • Όταν είστε ασφαλείς, καλέστε το 100 και να είστε έτοιμοι να δώσετε πληροφορίες στον χειριστή, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας του συμβάντος, του αριθμού των τραυματιών και λεπτομερειών σχετικά με τον επιτιθέμενο.

Συνεχίστε τη βοήθεια που σώζει ζωές

 • Εάν είστε σε θέση, συνεχίστε να παρέχετε φροντίδα μέχρι να φτάσουν οι πρώτοι ανταποκριτές.

Όταν φτάνουν οι αρχές επιβολής του νόμου

 • Παραμείνετε ήρεμοι και ακολουθήστε τις οδηγίες

 (μην ανεβάζετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες ή βίντεο την ώρα του συμβάντος ενώ ενεργεί η επιβολή του νόμου).

 • Κρατήστε τα χέρια ορατά και άδεια.
 • Αναφορά σε καθορισμένη περιοχή για παροχή πληροφοριών και λήψη βοήθειας.

Παρακολούθηση επικοινωνιών

 • Ακούστε τα μηνύματα των αρχών επιβολής του νόμου για πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση. Μοιραστείτε ενημερώσεις με την οικογένεια και τους φίλους σας.


Σε περίπτωση μιας μαζικής επίθεσης, είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να βοηθήσετε τους άλλους.
Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση βασικό εφόδιο. 

Πρόληψη

Καλλιεργείστε την θετική νοοτροπία και μείνετε ασφαλείς!

  πηγές: Τέιλορ & Φράνσις (2020)Έγκλημα και φόβος σε δημόσιους χώρους, πανεπιστήμιο οντάριο, Melrose Park τμήματα Εσωτερική Ασφάλεια και Δημόσια Ασφάλεια ,διαχείριση πλήθους,προετοιμασία μαζικών συγκεντρώσεων,διαχείριση ασφάλειας 

salus-conscientia.gr

16/12/22

© 2022 Το προσωπικό blog
του Κωνσταντίνου Ζουμπιάδη.
Διατηρούνται όλα τα  δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!