Ανασφάλεια

2023-01-13

    Όλοι βιώνουν στιγμές αβεβαιότητας. Πάντα σκεφτόμαστε ως άνθρωποι και μερικές από τις ιδέες μας μπορεί να είναι γεμάτες αβεβαιότητα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ανασφάλειας. Η υπερβολική ανασφάλεια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις σας και στην καθημερινότητά σας.

Ανασφάλεια

   Η ανασφάλεια χαρακτηρίζεται από αισθήματα ανεπάρκειας (δεν είναι αρκετά καλός) και αβεβαιότητας. Σας κάνει να ανησυχείτε για τους στόχους, τις σχέσεις και την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Ανασφαλής

  Ανασφαλής είναι κάποιος που νιώθει ενστικτωδώς απόρριψη και συνειδητά δυστυχισμένος, που είναι ασταθής και μπερδεμένος , που βλέπει τον κόσμο και τους ανθρώπους σε αυτόν ως επικίνδυνους για αυτόν. 

   Αντιδρά σε αυτές τις συνειδητές και ασυνείδητες αισθήσεις επιχειρώντας να ανακτήσει την ασφάλεια με διάφορους τρόπους, αλλά που διασφαλίζει την επανάληψη ή ακόμα και την ενίσχυση της έως ότου κάποια θετική εξωτερική δύναμη επέμβει στον φαύλο βρόχο για να την ανατρέψει.

   Ο ανασφαλής χαρακτήρας προσπαθεί να κάνει και άλλους να νιώθουν ανασφαλείς. 

Ανασφάλειες

   Οι ανασφάλειες διεισδύουν σε κάθε κομμάτι της ύπαρξής μας. Μπορούμε να αισθανόμαστε συνειδητοποιημένοι για το πώς φαινόμαστε, πόσο ψηλοί είμαστε, πώς ακούγονται οι φωνές μας και άλλες πτυχές της εμφάνισής μας.

   Οι ανασφάλειες μπορεί να προέρχονται από τον χώρο εργασίας, από τον εκφοβισμό στο σχολείο ακόμη και από την συχνή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πολιτικοοικονομικά κ.α. Η κύρια πηγή και αιτία μπορεί να προέρχεται από την έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτό πιθανών να δημιουργεί αρνητικές σκέψεις. Όταν δεν σεβόμαστε την ευημερία μας και δεν ασκούμε αυτοφροντίδα, συνήθως αισθανόμαστε άβολα.

(Έλλειψη αυτοπεποίθησης ως αποτέλεσμα κοινωνικού άγχους,Σχέση Ανασφάλειας,Εργασιακή Ανασφάλεια,Ανασφάλεια εικόνας σώματος,Κοινωνική Ανασφάλεια/Άγχος,Ανασφάλεια με βάση πρόσφατη αποτυχία ή απόρριψη,
Ανασφάλεια που οδηγείται από την τελειομανία)

   Πολλοί από εμάς νιώθουμε ανασφάλεια σε κοινωνικές καταστάσεις όπως πάρτι, οικογενειακές συγκεντρώσεις, συνεντεύξεις και ραντεβού. Ο φόβος να σας αξιολογήσουν οι άλλοι και να σας βρουν ανυπόμονος μπορεί να προκαλέσει άγχος και αυτοσυνείδηση. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αποφύγετε τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, να αισθάνεστε άγχος για αυτές ή να αισθάνεστε αυτοσυνείδητοι και άβολα κατά τη διάρκεια τους. Οι προηγούμενες εμπειρίες μπορεί να επιδεινώσουν την αίσθηση ότι δεν ανήκετε, ότι δεν είστε σημαντικοί ή συναρπαστικοί ή ότι απλώς δεν είστε αρκετά καλοί.

 Σόνα Γουότερς, (2022). Δέκα Συμβουλές :

 1. Αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας αντί να τα αποφύγετε.
 2. Έχετε νοοτροπία ανάπτυξης και ορίστε σταθερούς στόχους.
 3. Προετοιμαστείτε για αναποδιές, αλλά μην τους αφήσετε να σας ελέγξουν.
 4. Αγκαλιάστε όλα τα χαρακτηριστικά και τα πάθη σας.
 5. Προκαλέστε τις αρνητικές σας σκέψεις και σκεφτείτε κριτικά.
 6. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς, ενθαρρυντικούς ανθρώπους.
 7. Ακούστε τις ιστορίες άλλων ανθρώπων για να ξεπεράσετε τις ανασφάλειές τους.
 8. Δοκιμάστε νέα πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους.
 9. Αφήστε τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που τροφοδοτούν τις ανασφάλειές σας.
 10. Να είστε περήφανοι για την πρόοδό σας, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι.
 • Προτείνω:  Μιλήστε με έναν εξειδικευμένο Ψυχολόγο.

Δεδομένου ότι ο καθένας έχει διαφορετικές ανασφάλειες.

Αίσθηση ασφάλειας

   Η αίσθηση ασφάλειας ενός ατόμου και η βοήθεια στην προστασία των σκέψεων, των συναισθημάτων και της ταυτότητάς του , βοηθά τους ανθρώπους να βρουν ανάπαυλα, καταφύγιο και μια αίσθηση υποστήριξης και σύνδεσης, του ''ανήκειν (αποδοχή)'' και της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των μεταβάσεων της ζωής. 

   Τα αισθήματα ασφάλειας είναι ένα σύνδρομο. O όρος ασφάλεια είναι ένας ευρύς τίτλος για πολλά πιο συγκεκριμένα συναισθήματα που επικαλύπτονται και συνυφαίνονται και τα οποία όλα εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό.

 • Η φτώχεια της σκέψης είναι εξίσου επικίνδυνη με τη φτώχεια του σώματος.

   Η ψυχική υγεία των ατόμων, των ομάδων είναι πολλή σημαντική και επιβάλλεται να καθιερωθεί ως κουλτούρα πρόληψης σήμερα όσο άλλοτε. Η ανασφάλεια μπορεί να επιφέρει σοβαρές βαθιές ενδο-ψυχολογικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της βίας, του άγχους, της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας.

   Η αλληλεπίδραση μεταξύ των κοινοτήτων και της κεντρικής κυβέρνησης είναι ένας κρίσιμος κρίκος για την ανθρώπινη ασφάλεια.


Η εμπιστοσύνη απαιτεί πρακτική!

προτεινόμενες πηγές: 

Μάσλοου, Χόπνερ, Λάινγκ,WebMd, Ψυχολογία σήμερα,  Σόνα Γουότερς


© 2022 Το προσωπικό blog
του Κωνσταντίνου Ζουμπιάδη.
Διατηρούνται όλα τα  δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!