Έντονα καιρικά φαινόμενα Χειμερινή περίοδος  Άνθρωποι και Υποδομές

2022-12-27

   Υπάρχουν πολλά δυσμενή καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν κατά τη χειμερινή περίοδο. Μπορεί να αντιμετωπίσετε χαμηλές θερμοκρασίες,  έντονη χιονόπτωση, συσσώρευση πάγου, χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό. Οι χειμερινές καταιγίδες αποκαλούνται συχνά «παραπλανητικοί δολοφόνοι», καθώς πολλοί θάνατοι μπορούν να αποδοθούν σε έμμεσες αιτίες δυσμενών καιρικών συνθηκών.

   Η έκθεση στο κρύο μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα ή υποθερμία και να γίνει απειλητική για τη ζωή. Τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευαίσθητα. Το τι συνιστά ακραίο ψύχος ποικίλλει σε διάφορα μέρη . 

    Τα κρυοπαγήματα είναι ένας τραυματισμός στο σώμα που προκαλείται από την κατάψυξη του ιστού του σώματος. Τα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματος είναι τα άκρα όπως τα δάχτυλα των χεριών, τα δάχτυλα των ποδιών, οι λοβοί αυτιών ή η άκρη της μύτης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια αίσθησης στα άκρα και λευκή ή χλωμή εμφάνιση. Απαιτείται αμέσως ιατρική φροντίδα για κρυοπαγήματα. Η περιοχή θα πρέπει να ξαναζεσταθεί Αργά.

 Προετοιμαστείτε για χιόνι και παγετό

 • Προετοιμάστε κιτ προμήθειας έκτακτης ανάγκης για το σπίτι και τα αυτοκίνητά σας για να υποστηρίξετε εσάς και την οικογένειά σας για 72 ώρες, τουλάχιστον. Έχετε αυτά προσβάσιμα όλο το χρόνο, όχι μόνο το χειμώνα.
 • Αναπτύξτε ένα οικογενειακό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, ώστε να ξέρετε πώς να παραμείνετε σε επαφή μεταξύ σας σε περίπτωση διακοπών ρεύματος ή τηλεπικοινωνιών.
 • Προσδιορίστε την ασφαλέστερη περιοχή για καταφύγιο στο σπίτι σας και βεβαιωθείτε ότι όλοι γνωρίζουν πού βρίσκεται. Είναι επίσης καλή ιδέα να χαρτογραφήσετε τις διαδρομές εκκένωσης.
 • Κάντε μια απογραφή στο σπίτι. Αυτό θα κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη, εάν έχετε αξίωση κατά τη διάρκεια ενός ακραίου καιρικού φαινομένου.
 • Κρατήστε τα αξεσουάρ εξωτερικού χώρου ασφαλισμένα και τα συντρίμμια μακριά από το εξωτερικό του σπιτιού σας.
 • Ελέγχετε περιοδικά για αδύναμα κλαδιά ή δέντρα στην ιδιοκτησία σας. Κόψτε ή κόψτε οτιδήποτε θα μπορούσε να πέσει ή να φυσήξει προς το σπίτι σας.

Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με τις ειδοποιήσεις καιρού

τέσσερις τύποι ειδοποιήσεων είναι οι εξής:

 1. Προειδοποίηση: Έντονα καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν ή θα συμβούν. Αυτός είναι ο πιο επείγων τύπος συναγερμού.
 2. Δείτε: Υπάρχει πιθανότητα για έντονα καιρικά φαινόμενα. Ένα ρολόι μπορεί να αναβαθμιστεί σε Προειδοποίηση.
 3. Συμβουλευτική: Εκδίδεται για λιγότερο σοβαρά γεγονότα όπως ομίχλη, παγετό, ψιλόβροχο ή φυσώντας χιόνι.
 4. Ειδικό δελτίο καιρού: Οι συνθήκες είναι ασυνήθιστες, αλλά όχι τόσο επείγουσες όσο οι προειδοποιήσεις, τα ρολόγια ή οι προειδοποιήσεις.

Λάβετε επιπλέον προφυλάξεις όταν χτυπήσει, έντονα καιρικά φαινόμενα

Αν ένα καιρικό φαινόμενο επηρεάζει την κοινότητά σας, προβείτε σε αυτές τις ενέργειες, αν μπορείτε και είναι ασφαλές να το κάνετε:

 • Ακολουθήστε τις οδηγίες των τοπικών αρχών. Εάν απομακρυνθείτε, μην επιστρέψετε στο σπίτι σας έως ότου οι αρχές πουν ότι είναι ασφαλές.
 • Παρακολουθήστε τα παραδοσιακά και κοινωνικά μέσα για ενημερώσεις, ώστε να μπορείτε να κάνετε τις κατάλληλες ρυθμίσεις για καταφύγιο και να ενημερώνεστε για πιθανά μηνύματα έκτακτης ανάγκης.
 • Να είστε προσεκτικοί εάν φύγετε από το σπίτι σας, καθώς μπορεί να υπάρχουν κατεβασμένα ηλεκτρικά καλώδια, σπασμένα δέντρα και άλλα συντρίμμια γύρω από την ιδιοκτησία σας και στους δρόμους.
 • Πριν ταξιδέψετε, ελέγξτε για κλείσιμο δρόμων. Εάν οδηγείτε όταν χτυπήσει μια καταιγίδα, επιβραδύνετε και αφήστε επιπλέον χώρο για να σταματήσετε.
 • Εάν ανησυχείτε για τη δομική ακεραιότητα ενός κτιρίου, μην το εισάγετε.
 • Τεκμηριώστε τυχόν κατεστραμμένη ιδιοκτησία τραβώντας μια φωτογραφία ή ένα βίντεο πριν απορρίψετε οποιαδήποτε αντικείμενα.

Κρατήστε ζεστό και άνετο μέσα από τη χιονόπτωση - Πρόληψη

 • Σφράγιση ρωγμών πόρτας και παραθύρου με μόνωση βυθίσματος
 • Εξετάστε το ενδεχόμενο εγκατάστασης μόνωσης σοφίτας
 • Διατηρήσετε τη θερμότητα
 • Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα για το φαγητό και την θέρμανση (π.χ ξύλα,κονσέρβες) για να πολεμήσετε τη χιονοθύελλα

Διατηρήστε τους σωλήνες σας χωρίς παγετό - Πρόληψη

 • Εκτελέστε τη θέρμανση και το ζεστό νερό σας καθ 'όλη τη διάρκεια των παγωμένων μηνών
 • Αφήστε τη βρύση να στάξει για να ανακουφίσει την πίεση
 • Κρατήστε τις εσωτερικές πόρτες ανοιχτές, ώστε οι σωλήνες να ζεσταίνονται από τη θέρμανση στο σπίτι σας
 • Σφραγίστε τα κενά γύρω από τις οπές όπου οι σωλήνες διέρχονται από τοίχους και δάπεδα
 • Επενδύστε στη μόνωση σωλήνων για να διατηρήσετε τους σωλήνες ζεστούς

   Μείνετε ασφαλείς κατά την οδήγηση  στον πάγο και βεβαιωθείτε ότι είστε ασφαλείς και προετοιμασμένοι όταν οδηγείτε το χειμώνα (αλυσίδες,χιονολάστιχα,ενημέρωση ).

   Είναι καταστροφικό να αντιμετωπίζετε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο σπίτι σας. Ωστόσο, κρατήστε την ασφάλειά σας ως νούμερο ένα προτεραιότητα. 

Ο πάγος, το χιόνι και τα έντονα ψυχρά φαινόμενα μπορεί να μην είναι τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό όταν εξετάζουμε τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

    Ωστόσο, μπορεί να είναι εξίσου θανατηφόρα με την υπερβολική ζέστη.. Οι άνθρωποι που δεν στεγάζονται ή ζουν σε κατοικίες που δεν έχουν κατασκευαστεί για να αντέχουν στο κρύο θα αντιμετωπίσουν όλο και πιο περίπλοκες προκλήσεις για να παραμείνουν ζεστοί. Αλλά οι ακραίες θερμοκρασίες δεν είναι ο μόνος κίνδυνος. Ο πάγος και το χιόνι μπορούν επίσης να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές. Το έντονο κρύο μπορεί να είναι θανατηφόρο, ιδιαίτερα για άτομα που αντιμετωπίζουν έλλειψη στέγης ή που είναι οικονομικά ασταθή και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πληρώσουν λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

   Το έντονο κρύο φέρνει επίσης την πιθανότητα διακοπών ρεύματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αδυναμία ασφαλούς θέρμανσης των σπιτιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να καταφύγουν σε μη ασφαλείς πρακτικές, όπως η λειτουργία γεννήτριας, σόμπας αερίου ή η χρήση μπάρμπεκιου ή φωτιάς μέσα στο σπίτι τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιές ή δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.  

Οι φυσικοί κίνδυνοι 

ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές ζημίες στις υποδομές , σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και μείζονες διαταραχές για τα πληγέντα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

   Ο κρύος καιρός μπορεί επίσης να προκαλέσει θραύση και αστοχία σε γηρασμένες κρίσιμες υποδομές και συστήματα, όπως ηλεκτρικά συστήματα και συστήματα ύδρευσης/αποχέτευσης. Η παγωμένη βροχή και οι χιονοθύελλες μπορούν να καταστήσουν τις οδικές συνθήκες πολύ επικίνδυνες για τις μετακινήσεις, οδηγώντας σε διαταραχές στις γραμμές μεταφοράς και ανεφοδιασμού. Η συγκέντρωση πάγου στις ηλεκτρικές γραμμές μπορεί να καταστρέψει ολόκληρα τμήματα ηλεκτρικών υποδομών, ενώ η έντονη χιονόπτωση μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση κτιρίων και άλλων υποδομών από το βάρος.

    Τα μέρη όπου οι εν λόγω υποδομές έχουν ήδη υποστεί ζημιές ή καταστραφεί είναι ακόμη πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις του πάγου, του χιονιού και του ακραίου ψύχους. Αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και αυξάνει τις προκλήσεις που συνδέονται με καταστροφές και σύνθετες ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

   Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το έντονο κρύο είναι πιο θανατηφόρο από την υπερβολική ζέστη (μελέτες:2021 στο The Lancet,2022 στο Environmental Health Perspectives)

   Ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις καταστροφές και της διαχείρισης κινδύνων μέσω της κατανόησης και της πρόβλεψης της ανθρώπινης κινητικότητας χρησιμοποιώντας δεδομένα πληθοπορισμού ( Γιαν Γουάνγκ,Τσι Γουάνγκ,Τζον Ε. Τέιλορ,2017. Συγκεντρωτικές αποκρίσεις της ανθρώπινης κινητικότητας σε σφοδρές χειμερινές καταιγίδες: Μια εμπειρική μελέτη).

    Η ασφάλεια του πληθυσμού θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα  και ως εκ τούτου πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφαλή λειτουργία . Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ετοιμότητα για ακραίες συνθήκες ψύχους, ιδίως για τις παραδοσιακά περιθωριοποιημένες και αποκλεισμένες ομάδες.Υποστήριξη ατόμων με λειτουργικές ανάγκες πρόσβασης ή άλλες αναπηρίες, ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και άλλων πληθυσμών που διατρέχουν κίνδυνο.Χρηματοδότηση τοπικών πρωτοβουλιών που παρέχουν προσβάσιμα κέντρα θέρμανσης κατά τη διάρκεια ψυχρών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.Υποστήριξη έργων που επενδύουν σε κρίσιμες υποδομές και συστήματα κ.α

   Κάθε υποδομή πρέπει να διαθέτει προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίζεται ότι είναι ασφαλής έναντι των επιπτώσεων των φυσικών κινδύνων( αναλύσεις των κινδύνων που ενέχει ένα ευρύ φάσμα φυσικών κινδύνων και να διασφαλίζει ότι οι βέλτιστες πρακτικές σε αυτόν τον τομέα είναι κοινές ). 

 • Έμφαση :Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια καταστροφή, Οργάνωση απόκρισης.

   Το Σχέδιο Αντιμετώπισης Έντονων Καιρικών Φαινομένων θα πρέπει να υπάρχει και να αναθεωρείτε 

   Τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι η νέα κανονικότητα. Αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για το περιβάλλον, τις κοινότητες και την οικονομία μας .Η λήψη προληπτικών μέτρων, ακόμη και πριν φανεί απαραίτητο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο και να αυξήσετε την ανθεκτικότητά .

Προετοιμαστείτε.πηγές:

weather.gov,.edfenergy.com,disasterphilanthropy.org,journals.plos.org,cooperators.ca

   Τζες Μπονάν-Γουάιτ , Τζέισον Σούλμαν , Άμπιγκεϊλ Μπιλέκε (2014). Tweets χιονιού: Διάδοση πληροφοριών έκτακτης ανάγκης σε κομητεία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των χειμερινών καταιγίδων του 2014

   Γουάνγκ, ΓιανΓουάνγκ, Τσι Τέιλορ, Τζον Ε Ζου, Γουέι-Ξινγκ (2017)Συγκεντρωτικές αποκρίσεις της ανθρώπινης κινητικότητας σε σφοδρές χειμερινές καταιγίδες: Μια εμπειρική μελέτη

   Μπαλσάρι, Σάτσιτ, Μάθιου Κιάνγκ, Καρολάιν Μπάκυ (2021). «Δεδομένα σε κρίση - Επανεξετάζοντας την ετοιμότητα για καταστροφές στις Ηνωμένες Πολιτείες». Νέα Αγγλία Εφημερίδα της Ιατρικής 385


© 2022 Το προσωπικό blog
του Κωνσταντίνου Ζουμπιάδη.
Διατηρούνται όλα τα  δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!